Sari la conținut

Zeci de medicamente, introduse în CANAMED de la 1 aprilie

Medicamente
Imagine creată cu AI
medicamente false

Ministerul Sănătății a decis o nouă actualizare a CANAMED (Catalogul naţional al preţurilor la medicamentele de uz uman eliberate cu prescripţie medicală, autorizate de punere pe piaţă), care se va aplica de la începutul lunii viitoare.

Astfel, un proiect de ordin elaborat de MS prevede introducerea a 36 de medicamente noi, modificarea a 40 de poziții și abrogarea a 19 poziții, începând cu data de 1 aprilie 2024.

Care sunt noile medicamente

Printre cele 36 de noi medicamente se numără Tecvayli 90 mg/ml (teclistamab, DAPP Janssen-Cilag International Belgia), inovativ, indicat pentru tratamentul pacienților cu mielom multiplu recidivat și refractar – preț maxim 25.447,93 lei cu TVA, Cabazitaxel MSN 60 mg (cabazitaxel, DAPP MSN Labs Europe Malta), generic, indicat pentru tratamentul cancerului de prostată – preț maxim 11.412,86 lei, și Dasatinib Sandoz 50 mg (dasatinib, DAPP Sandoz România), indicat pentru tratamentul mai multor forme de leucemie – preț maxim 7.376,30 lei.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prețurile maxime stabilite de minister, obligatorii

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene, potrivit 360medical.ro.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

De la 1 august 2023 a intrat în vigoare ultima corecție a prețurilor din Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). În urma corecției, Canamed conținea 6.260 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, prețurile medicamentelor au crescut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel