Sari la conținut

LISTA medicamentelor noi care pot fi comercializate în farmacii din această lună

Medicamente in farmacii
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro
Nu mai sunt bani de medicamente pentru bolnavii de cancer

Ministerul Sănătății a realizat o nouă actualizare a Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), care se aplică de la 1 iunie.

Lista cuprinde medicamentele ce pot fi comercializate de către farmaciile care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 1.822/2023), publicat marți în Monitorul Oficial, care prevede introducerea a 68 de medicamente în Canamed, modificarea a 60 de poziții și abrogarea a 75 de poziții.

Printre cele 68 de noi medicamente se numără Livmarli 9,5 mg/ml (substanța activă maralixibat, DAPP Mirul Pharmaceuticals Olanda), orfan, indicat pentru tratamentul pruritului colestatic la pacienți cu sindrom Alagille (SALG) – preț maxim 195.984,49 cu TVA, Kinpeygo 4 mg (budesonidă, DAPP Stada Germania), orfan, indicat pentru tratarea adulților cu nefropatie primară cu imunoglobulină A (IgAN) – preț maxim 39.429,47/118.146,71 lei, și Sarclisa 20 mg/ml (isatuximab, DAPP Sanofi Franța), inovativ, indicat pentru tratamentul pacienților cu mielom multiplu – preț maxim 13.970,58 lei.

Citeste si:

După cum transmite 360medical.ro, ultima corecție a prețurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar următoarea corecție a Canamed ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2023.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.