joi, septembrie 29, 2022

Zi de mare sărbătoare mâine! Îi cinstim pe părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana. Iată cine își sărbătorește onomastica vineri, în zi de sărbătoare.

În fiecare an, pe data de 9 septembrie, în calendarul creștin-ortodox sunt  cinstiți Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, alături de soțul ei, Sfântul Ioachim.

Numele Ana provine din evreiască şi are semnificaţia „Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

Cine își serbează onomastica

De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.

Sfânta Ana este mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria. Aceasta reprezentând un moment important în istoria creștinilor.

Potrivit scrierilor bisericești, Sfânta Ana ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan.

S-a căsătorit cu înțeleptul Ioachim din Galileia. Evanghelia spune că Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotrivă spunea:

Te-ar mai interesa: A murit Alexandru Arșinel, la 83 de ani! „Zilele î...

„Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”. 

Ana plângea pentru lipsa copiilor și se ruga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Potrivit unor scrieri bisericești, încă de pe vremea când copila ei era încă micuță, Sfânta Ana ar fi încredințat-o la Templu, drept ofrandă neprihănită.

Te-ar mai interesa: Medic anestezist, acuzat de terorism medical! Un d...

Astfel, așa se face că Fecioara Maria a rămas orfană timpuriu, deși mama ei a trăit 69 de ani, iar tatăl 80 de ani.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ana

Conform tradiției creștine, credincioșii care fac treabă în ziua de Sfânta Ana vor fi pedepsiți cu somnul lung al morții. Pe 9 septembrie nu este bine să faci treburi casnice sau munci ale câmpului.

Se spune că Sfânta Ana și-a dedicat toată viața rugăciunilor și postului. Aceasta a făcut mult bine oamenilor aflați în suferinta, pentru a împlini cuvântul Domnului.

Te-ar mai interesa: Moarte suspectă. Un medic cunoscut, din București,...

Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos. În popor se spune că Sfânta Ana era sora Sfântului Ilie, notează stirilekanald.ro.

Astfel, Sfânta Ana a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor și credincioșii o cheamă în ajutor, mai ales atunci când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

Te-ar mai interesa: Gwyneth Paltrow, secretul unui trup perfect! Cum s...

Este bine să dăm de pomană

De asemenea, se spune că este bine ca în această zi să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață. Sfânta Ana era din seminitia lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private