Sari la conținut

”Zici că mă îngraș cu aer”, o zicală nu departe de adevăr. Cercetătorii avertizează: Te îngrași în timp ce respiri

Mă îngraș cu aer. Nu mănânc și nu slăbesc. Îmi este din ce în ce mai greu să slăbesc. Mă îngraș și dacă beau apă. Toate acestea sunt fraze rostite de multe persoane, în încercarea de a afla de ce este atât de greu să slăbești sau de ce te îngrași într-un ritm accelerat.

Mulți judecă și spun că asta este imposibil, sigur persoana în cauză trișază sau se plânge nejustificat. Sigur nu are suficientă voință. Ei bine, concluzia unor cercetători este uluitoare. În urma unui studiu realizat în China, pe șobolani, oamenii de știință au găsit o explicație: poluarea îngrașă.

Aerul plin de noxe ar putea fi una din cauzele îngrășării sau a neputinței de a slăbi. Aerul poluat ar putea fi una dintre cauzele obezității, arată un studiu realizat de mai mulți cercetători de la mai multe Universități de renume din lume. Oamenii de știință susțin că acesta poate fi un factor care duce la creșterea în greutate. Analiza a fost realizată în China, pe șobolani și a scos la iveală rezultate uimitoare: Respiri și te îngrași.

Obezitatea de care suferă o treime din populația Chinei ar putea fi provocată de nivelul crescut de poluare din această țară, dacă se dovedesc valabile și la oameni constatările unui studiu pe șobolani coordonat de specialiști de la Universitatea Duke din SUA, scrie ziarul spaniol ”ABC”, citat de Agerpres.

Cercetarea a vizat un grup de femele de șobolan însărcinate și puii acestora. O jumătate din exemplare au fost ținute în cuști cu aer contaminat din Beijing, iar restul în spații în care aerul respectiv fusese filtrat pentru îndepărtarea particulelor toxice. Diferențele de greutate au început să fie vizibile după numai două săptămâni, când șobolanii care respiraseră aerul poluat cântăreau cu 7% mai mult decât ceilalți. După 19 zile, greutatea lor era cu 19% mai mare față de cei ținuți în aer decontaminat.

Totodată, s-a observat că la animalele din cuștile cu aer poluat plămânul își mărise masa cu 25%, iar ficatul cu 16%. Acei șobolani aveau și colesterolul ”rău” cu 97% mai mare și nivelul de trigliceride crescut cu 46%.

În egală măsură, puii născuți în cuștile cu aer poluat cântăreau mai mult decât cei care beneficiau de aer curat: masculii cu 18%, iar femelele cu 10%.

”În cazul rozătoarelor, inhalarea de aer foarte contaminat din Beijing a avut ca efect creșterea în greutate și disfuncții cardiorespiratorii și ale metabolismului”, afirmă cei 13 autori ai studiului, care provin de la universități din China, SUA și Marea Britanie.

Experții atrag atenția că încă nu se pot extrapola la oameni concluziile analizelor făcute pe șobolani.

”Obezitatea este un fenomen complex și depinde de factori precum creșterea bogăției, sedentarism, proliferarea fast-food-ului și reducerea mișcării în aer liber din cauza poluării”, a declarat Marie Nag, principalul autor al unui studiu publicat în 2014 în revista ”The Lancet”.

Cel puţin un sfert din populaţia României, afectată de obezitate. Copiii sunt cei mai predispuși

Și țara noastră este afectată de acest fenomen devenit global. Tot mai multe conferințe pe această temă au loc în România, nutriționiștii dorind să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

„În România, un sfert din populaţie este afectată de obezitate, acestea sunt datele oficiale, dar ponderea acestui procentaj este mult mai ridicat pentru că multe persoane nu se prezintă la medic, nu sunt diagnosticate, nu sunt luate în evidenţă. Cifrele sunt oricum îngrijorătoare”, susține prodecanul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, conferenţiar universitar doctor Monica Tarcea, potrivit Agerpres.

Potrivit prodecanului UMF Târgu Mureş, obezitatea este o boală cu o frecvenţă din ce în ce mai crescută nu doar în rândul adulţilor, ci şi în rândul copiilor şi tinerilor.

„Obezitatea la copil este o temă mai mult decât actuală şi se vede că, oricât am discuta despre ea, nu reuşim să o rezolvăm corect pentru că sunt foarte mulţi factori obezogeni în jurul nostru, foarte mulţi factori comportamentali greu de identificat şi nu întotdeauna avem susţineri financiare pentru programe de prevenire a obezităţii. Este o boală cu o frecvenţă din ce în ce mai mare în rândul copiilor, al tinerilor, dar şi al adulţilor. Trebuie să facem neapărat ceva. Surpriza mea şi a echipei mele a fost că, în momentul în care am lansat invitaţia la această conferinţă, am primit răspuns din partea multor persoane, specialişti valoroşi din diverse domenii de activitate, genetică, clinică, psihologie, sport etc. Interes există inclusiv din partea populaţiei şi a medicilor de familie, dar şi din partea specialiştilor”, a arătat Monica Tarcea, precizând că trebuie tras un semnal de alarmă.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel