Sari la conținut

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, va fi marcată în toată țara de membrii rețelei RO-TSA

Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, 2 aprilie. Ziua de 2 aprilie aduce, an de an, in atentia societatii nevoia de acceptare si integrare a zecilor de mii de copii romani afectati de tulburarea de spectru autist.

De 9 ani, asociatia Help Autism se alatura manifestarilor internationale si marcheaza aceasta zi prin evenimente de constientizare si strangere de fonduri pentru cei 500 de copii cu autism, pe care ii sustine in programe de terapie.

La fel ca in anii anteriori, ziua de 2 aprilie incepe cu „Porti Deschise” in toate centrele asociatiei.

Astfel, toti cei dornici sa cunoasca „munca” unui copil autist, concretizata in mii de ore de terapie de recuperare, sa-i cunoasca pe parintii lor luptatori si pe specialistii care ii ajuta sa castige lupta cu aceasta tulburare sunt asteptati intr-unul dintre cele patru centre Help Autism: Centrul Delea Noua, Centrul Malin, Centrul Casa Soarelui, Centrul Suceava, pentru a trai o zi din viata unui copil cu autism. La ora 12:00, copiii asociatiei, alaturi de parinti, specialisti si vizitatori vor inalta sute de baloane albastre, culoarea simbol a autismului, transmitand impreuna mesajul de constientizare.

De la ora 18:00 si ora 19:00, in complexul comercial ParkLake, dansatorii scolii de dans Revolucion del Cuerpo alaturi de voluntari vor pune in scena un flashmob, prin care vor spune povestea copiilor speciali si vor indemna spectatorii sa doneze pentru sustinerea orelor de terapie de recuperare, de care fiecare copil cu autism are nevoie.

Pentru al treilea an la rand, la initiativa Help Autism si in parteneriat cu Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Societatea Romana de Radiodifuziune, Sky Tower, compania Globalworth, liderul pietei de birouri din Romania si Polonia, lumini albastre vor straluci in Capitala, in semn de solidaritate cu lupta copiilor cu TSA, in cadrul actiunii „Noaptea Albastra a Autismului”, parte a miscarii mondiale „Light it Up Blue”. Cladiri simbol ale Bucurestiului au raspuns din nou apelului asociatiei si vor transmite mesajul constientizarii prin iluminarea fatadelor in albastru: Sediul creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti din Piata Lahovari, Sala Radio, cladirile Sky Tower, Globalworth Tower si Globalworth Campus, Teatrul Excelsior si Arcul de Triumf.

Seria evenimentelor de marcare a Zilei Internationale a Constientizarii Autismului a debutat duminica, 31 martie, cu deja traditionalul „Suflet in Culori”, concertul caritabil de muzica clasica organizat in parteneriat cu Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura. La cea de-a sasea editie, pe scena salii Auditorium a MNAR a urcat ansamblul Imago Mundi, iar zeci de iubitori ai muzicii clasice au fost din nou alaturi de copiii si parintii asociatiei si au donat o ore de terapie.

Manifestari cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc si in tara. 52 de asociatii si fundatii si 26 de institutii publice, care fac parte din Reteaua RO-TSA, infiintata la initiativa Help Autism in sprijinul copiilor cu autism, marcheaza ziua prin diverse actiuni menite sa informeze si sa implice comunitatile locale.

Reteaua RO-TSA vine in continuarea eforturilor depuse de catre Asociatia Help Autism, de a reuni un numar de organizatii publice si neguvernamentale, cu atributii in sfera tulburarilor de spectru autist, numar reprezentativ pentru fiecare regiune a tarii. Reteaua cuprinde 66 de ONG-uri si 67 de institutii publice, care au inceput colaborarea in vederea elaborarii unei politici alternative la politicile publice care privesc persoanele afectate de autism si familiile acestora.

Despre autism

Autismul este o afectiune considerata drept una dintre cele mai frecvente tulburari ale copilariei, mai frecventa decat cancerul, diabetul si sindromul Down. Statisticile internationale ne arata ca 1 din 68 de copii sufera de autism. Datele inregistrate in ultimii ani in Romania indica o crestere continua a incidentei tuburarii, estimandu-se un numar de peste 30.000 de copii afectati. Tulburarea de spectru autist poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica sau nivel de educatie. Nu se poate vindeca, dar cu interventie timpurie intensiva, pana la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viata independenta.

De 9 ani, Asociatia Help Autism lupta pentru dreptul copiilor cu autism de a duce o viata cat mai aproape de normalitate. Asociatia sustine peste 500 de copii diagnosticati cu TSA prin programe de terapie derulate in centrele proprii, prin parteneriate public-private cu Directii de Asistenta Sociala si Protectia copilului si la domiciliu, desfasoara cursuri de formare in terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este coorganizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Centre Help Autism

Centrul Help Autism: Str. Delea Noua, nr. 36, Sector 3, Bucuresti

Centrul Casa Soarelui: Str. Marin Pazon, nr. 2-4, Sector 3, Bucuresti

Centrul Malin: Intrarea Graurului nr.9, Sector 3, Bucuresti

Centrul Suceava: Bd. George Enescu,  nr. 16, Suceava

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel