Ziua Mondială a Hipertensiunii. Schimbări în stilul de viață OBLIGATORII în această afecțiune care, netratată, te omoară încet

Schimbări în stilul de viață. Ziua Mondială a Hipertensiunii arteriale este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la hipertensiune arterială și impactul bolii asupra sănătății generale a unei persoane. 

Tema Zilei Mondiale a Hipertensiunii 2023 este „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie, controlați-o, trăiți mai mult”.

Tensiunea arterială ridicată te omoară încet

Potrivit Clinicii Mayo, hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este o afecțiune în care forța sângelui care împinge pereții arterelor este prea mare. Pentru o persoană care suferă de hipertensiune arterială, este dificil pentru inimile lor să pompeze sânge și, prin urmare, trebuie să lucreze mai mult.

Hipertensiunea arterială poate fi cauza mai multor afecțiuni de sănătate, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacul de cord, printre altele. Citirea tensiunii arteriale determină dacă suferiți sau nu de hipertensiune arterială.

Potrivit American Heart Association, tensiunea arterială poate fi împărțită în patru categorii:

  • tensiunea arterială normală este acolo unde tensiunea arterială este de 120/80 mm Hg sau mai mică,
  • tensiunea arterială crescută este locul în care numărul de sus este undeva între 120 și 129 mm Hg și numărul de jos este mai jos, nu deasupra, 80 mm Hg.
  • Hipertensiunea în stadiul 1 este în cazul în care numărul de sus variază de la 130 la 139 mm Hg, iar cel de jos este între 80 și 89 mm Hg.
  • Hipertensiunea în stadiul 2 este în cazul în care numărul de sus este de 140 mm Hg sau mai mare și numărul de jos este de 90 mm Hg sau mai mare.

Orice citire mai mare de 180/120 mm Hg este considerată o criză hipertensivă și trebuie să solicitați imediat ajutor medical.

Hipertensiunea arterială poate fi cauzată din mai multe motive. Unul dintre motivele pentru hipertensiune arterială este acumularea de placă în artere care face dificilă pomparea sângelui inimii.

Alte motive pentru hipertensiune arterială ar putea fi condițiile de sănătate subiacente. Acestea pot varia de la sarcină la apnee obstructivă de somn până la tiroida și multe altele.

Schimbări în stilul de viață OBLIGATORII în hipertensiune

Cu toate acestea, hipertensiunea arterială poate fi gestionată modificând puțin stilul de viață și dieta. Iată 7 modificări ale stilului de viață și ale dietei care vă vor ajuta să gestionați această afecțiune.

Reduceți aportul de sare: Este important să monitorizați aportul de sare (sodiu). Când reduceți cantitatea de sare din dieta dvs., poate ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale și, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății inimii. Pentru un adult. Aportul de sare trebuie limitat la 2.300 de miligrame (mg) pe zi sau mai puțin.

Evitați alcoolul: Limitarea consumului de alcool este un pas important și necesar pentru a vă gestiona nivelul tensiunii arteriale. În plus, dacă sunteți o persoană care ia medicamente pentru tensiunea arterială, este important să renunțați la alcool, deoarece alcoolul reduce efectul medicamentelor.

Slăbiți: Greutatea corpului are un impact asupra nivelului tensiunii arteriale. Prin urmare, pierderea în greutate este o modalitate bună de a vă controla tensiunea arterială. De asemenea, excesul de greutate poate duce la apneea în somn, care poate crește apoi nivelul tensiunii arteriale.

Dieta: Includeți cereale integrale, legume, fructe și alimente care au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Acest lucru poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale, deoarece acestea nu vor contribui la depunerea plăcii în artere, care este o cauză majoră a hipertensiunii arteriale.

Includeți alimente bogate în potasiu: Se știe că potasiul reduce impactul sodiului și, prin urmare, includerea alimentelor bogate în potasiu în dieta ta poate reduce considerabil tensiunea arterială.

Renunță la fumat: Fumatul ar putea fi unul dintre motivele pentru hipertensiune arterială și, prin urmare, este imperativ să renunți la fumat. Când renunțați la fumat, nu numai că vă îmbunătățește tensiunea arterială, ci și reduce riscurile de boli de inimă.

Reduceți stresul: Stresul ar putea fi una dintre cauzele de bază ale hipertensiunii arteriale. Când suferiți de stres cronic, acesta poate duce la hipertensiune arterială. Încearcă să descoperi motivul stresului tău și apoi lucrează la ele pentru a-ți reduce stresul. Când stresul scade, în cele din urmă ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Recent Posts

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

14 minute ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

43 de minute ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

o oră ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

2 ore ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

2 ore ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

3 ore ago

Citeste si: