Sari la conținut

Ziua Mondială a Sănătății: Tendințe care modelează educația medicală globală

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ziua Mondială a Sănătății! Pandemia COVID-19 a demonstrat eficiența noilor modalități de lucru și instrumentele digitale pentru abordarea provocărilor cu care se confruntă industria. Printre problemele pe termen scurt se numără înrăutățirea stării de sănătate mintală, lipsa forței de muncă din domeniul sănătății, problemele legate de lanțul de aprovizionare, provocările legate de schimbările climatice și instabilitatea macroeconomică.

Provocările pe termen mai lung includ cererea tot mai mare de servicii, un deficit de finanțare tot mai mare, lipsa stimulentelor pentru inovare, disparități tot mai mari în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea generală și accesul variabil la terapii avansate.

Aceste provocări sunt complexe și interconectate. Remodelarea sistemelor de sănătate pentru a le face față este o preocupare globală urgentă.

Aceasta este o problemă-cheie abordată în Perspectivele strategice privind sănătatea globală și asistența medicală ale Forumului Economic Mondial, care stabilește „o viziune comună asupra sănătății și asistenței medicale până în 2035”.

Pe măsură ce ne apropiem de Ziua Mondială a Sănătății, la 7 aprilie, au fost prezentate opt tendințe actuale în materie de sănătate și asistență medicală la nivel mondial.

1. Creșterea în forță a cheltuielilor și a investițiilor în domeniul sănătății
Se crede că cheltuielile globale pentru asistența medicală au crescut cu peste 40% între 2018 și 2022, ajungând la 12 trilioane de dolari. În același timp, investițiile în domeniul sănătății au atins, de asemenea, niveluri record în ultimii ani, atenția fiind îndreptată către domenii precum imunoterapia genetică și noile vaccinuri cu ARNm pentru boli precum Zika și malaria.

2. Progrese științifice
În paralel cu aceste investiții, asistăm, de asemenea, la progrese în ceea ce privește tratamentele și diagnosticarea bolilor. Medicina de precizie cu ajutorul biomarkerilor este din ce în ce mai utilizată, în timp ce progresele în domeniul biopsiilor lichide, de exemplu, schimbă modul în care este detectat cancerul.

3. Inovația digitală și inteligența artificială
Pandemia a declanșat o digitalizare rapidă în sistemul de sănătate, ca și în alte sectoare. Iar în 2021, investițiile digitale în sectorul asistenței medicale aproape că s-au dublat, ajungând la 57 de miliarde de dolari, cu accent pe telesănătate și sănătate mintală. Companiile de tehnologie se concentrează din ce în ce mai mult pe asistența medicală, în timp ce start-up-urile din domeniul sănătății digitale sunt, de asemenea, în creștere rapidă.

Se acordă, de asemenea, o atenție tot mai mare datelor – o agregare și o analiză mai bune permit o perspectivă mai bine informată și, potențial, și predicția și modelarea bolilor.

Între timp, inteligența artificială este utilizată pentru a sprijini domenii precum diagnosticul, deciziile clinice, monitorizarea și tratamentul, precum și fluxul de lucru. Imagistica medicală asistată de IA este deja utilizată, iar multe companii farmaceutice explorează dezvoltarea de medicamente asistată de IA.

4. Modele alternative de îngrijire
Recunoaștem din ce în ce mai mult importanța și puterea furnizării de îngrijiri în afara spitalelor, la domiciliu și în comunități. De fapt, se preconizează că creșterea cheltuielilor pentru furnizarea de servicii medicale și îngrijire la domiciliu va depăși cheltuielile cu asistența medicală în aproape toate celelalte domenii. Această investiție va fi utilizată pentru a promova, de exemplu, diagnosticarea la domiciliu, sistemele de administrare a medicamentelor la domiciliu și dispozitivele de monitorizare a pacienților.

5. Extinderea inegalităților
Pandemia a evidențiat disparități semnificative în ceea ce privește acoperirea asistenței medicale, cu impact în special asupra femeilor, copiilor și adolescenților. Țările cu venituri mici și medii au fost afectate în mod deosebit de întreruperi ale serviciilor de asistență medicală esențiale. În viitor, furnizarea de servicii de sănătate trebuie să se concentreze pe eliminarea acestor decalaje și să facă asistența medicală accesibilă și la îndemâna tuturor.

6. Deficitul de personal din domeniul sănătății și epuizarea profesională
Pandemia și-a pus amprenta asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, adăugându-se la o forță de muncă deja stresată și suprasolicitată. Problemele de sănătate mintală și epuizarea s-au agravat, ceea ce a dus la plecarea multor profesioniști din acest sector, precum și la reducerea recrutării. Consecințele acestei situații continuă să se facă simțite, iar presiunile agravante din cadrul sistemului înseamnă că problema nu se ameliorează pentru mulți.

7. Înrăutățirea sănătății mintale și a stării de bine
Sănătatea mintală precară este o problemă care se agravează în societate în general. Sistemele au subestimat în mare măsură importanța acesteia în comparație cu sănătatea fizică, în timp ce cererea reținută de sprijin și întârzierile în intervenție agravează problema. Izolarea generalizată, stresul, incertitudinea și pierderea în timpul închiderilor și-au lăsat amprenta asupra multor persoane, potrivit weforum.org.

8. Aspecte macroeconomice
Provocările care se desfășoară pe scena mondială se filtrează și în sistemele noastre de sănătate. Tensiunile geopolitice, creșterea prețurilor la energie, inflația și problemele legate de lanțul de aprovizionare, toate acestea creează costuri și fricțiuni tot mai mari pentru sistemul de sănătate. În același timp, preocupările legate de mediu și criza climatică agravează multe afecțiuni și prevalența unor boli, creând, de asemenea, provocări în ceea ce privește durabilitatea sectorului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel