Sari la conținut

Zona din România cu cel mai mare risc de cutremure de peste 6 grade

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tot mai multe cutremure din cauza încălzirii globale

Știi care e zona din România cu risc de cutremur mare? Un val de cutremure cu magnitudinea peste 5 grade pe scara Richter, a avut loc luni și marți în Gorj, alertând atât locuitorii, cât și autoritățile. La noi în țară, însă, Vrancea este cea mai activă zonă seismică.

Potrivit experților, în Vrancea se produc cele mai multe, dar şi cele mai puternice cutremure din ţară. Totuși, specialiștii atrag atenția că nici zona Făgăraș nu este una liniștită.

„O falie trece chiar prin zona barajului de pe Argeș și aia e o zonă seismică, zona Făgăraş. Acolo (n.r. Barajul Vidraru) sunt cutremure care pot să fie și peste 6, deci totuși mari pentru România”, a declarat profesorul Mircea Radulian, la Antena 3.

Barajul Vidraru, rezistent la un cutremur de 9 grade

Barajul Vidraru nu a fost afectat deloc de cutremurul din anul 1977. Asta pentru că este proiectat să reziste la un seism de 9 grade pe scara Richter, după cum susține Valeiu Eugen Pop, fost ministru al Mediului.

„Este proiectat să reziste la orice cutemur şi orice inundaţie. Singura care ar putea crea probleme ar fi o bombă, care să cadă în amonte de baraj, în condiţiile în care lacul ar fi complet plin şi chiar şi atunci nu s-ar rupe decât prea puţin din partea superioară a barajului”, a precizat Valeriu Eugen Pop, conform celor de la Universul Argeșan.

Construcţia barajului a început în anul 1961 la ordinul lui Gheorghiu Dej. Lucrările au fost finalizate în anul 1966 de Nicolae Ceauşescu. Atunci, investiţia s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei. Astăzi, o astfel de construcție ar costa o jumătate de miliard de euro.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: