Home » Medicamente & prospecte » Zovirax crema 5%, 5 g...

Zovirax crema 5%, 5 g

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

–           Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–           Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

–           Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

–           Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In  acest  prospect  gasiti:

1.         Ce este Zovirax crema si pentru ce se utilizeaza

2.         Inainte sa utilizati Zovirax crema

3.         Cum sa utilizati Zovirax crema

4.         Reactii adverse posibile

5.         Cum se pastreaza Zovirax crema

6.         Informatii suplimentare

 

1.         CE ESTE ZOVIRAX CREMA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Zovirax crema contine o substanta activa numita aciclovir.

Zovirax este este folosit pentru a trata ulceratiile herpetice, herpesul genital si alte infectii ale pielii determinate de virusul herpes simplex. Nu se va administra in ochi, in interiorul gurii sau al vaginului.

 

2.         INAINTE SA UTILIZATI ZOVIRAX CREMA

 

Nu utilizati Zovirax crema daca:

–           alergic(hipersensibil) la aciclovir, valaciclovir sau la oricare dintre celelalte component ale Zovirax crema

Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul sau farmacistul inainte sa utilizati Zovirax.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Zovirax crema

-daca sunteti gravida, incercati sa deveniti gravida sau alaptati?

Daca raspunsul este da la oricare dintre aceste intrebari (sau nu sunteti sigura de raspuns), si nu le-ati discutat niciodata cu un doctor, informati medicul sau farmacistul inainte de a folosi medicamentul.

Aveti afectiuni care va pot slabi sistemul imunitar de exemplu o infectie cu virusul HIV, un transplant de maduva osoasa sau urmati un tratament pentru cancer? In acest caz, o infectie a pielii poate fi mai serioasa pentru dumneavoastra decat pentru alte persoane.

 

Informati medicul dumneavoastra de fiecare data cand apar ulceratii herpetice. Nu va tratati singur cu Zovirax, crema decat daca medicul va recomanda aceasta.

 

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, desi nu au fost identificate interatiuni clinice semnificative, cu alte medicamente.

 

Utilizarea ZOVIRAX unguent oftalmic cu alimente si bauturi

Efectul ZOVIRAX crema nu este influentat de aportul de alimente si bauturi.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista informatii privind efectul daunator al dozelor terapeutice de aciclovir asupra capacitatii de a conduce vehicule si de folosi utilaje.

 

3.         CUM SA UTILIZATI ZOVIRAX CREMA

 

Utilizati intotdeauna Zovirax crema exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 

Spalati-va de fiecare data mainile inainte si dupa ce folositi crema.

 

Zovirax crema actioneaza cel mai bine atunci cand este folosit de la primele semne ale boli. Daca aceasta este prima infectie cu virus herpes simplex, folositi imediat crema. Daca apar umflaturi herpetice in mod regulat, incepeti sa folositi crema imediat ce simtiti aparitia uneia. Acestea se manifesta prin senzatii de intepaturi, mancarime sau dureri ascutite.

 

Aplicati un strat subtire de crema pe aria afectata la fiecare patru ore in timpul zilei. Aceasta inseamna de aproximativ 5 ori pe zi. Totusi, folositi de fiecare data crema asa cum medicul v-a sfatuit sa o faceti. Daca tot nu sunteti sigur cum sa folositi crema, cereti sfatul medicului sau farmacistului.

 

Folositi Zovirax, crema pentru o perioada de 5 zile. Daca ulceratiile nu s-au vindecat complet dupa cinci zile, folositi cu atentie crema pentru inca cinci zile. Daca ulceratiile nu s-au vindecat dupa zece zile, opriti folosirea cremei si informati medicul.

 

Nu folositi Zovirax, crema in interiorul gurii sau al vaginului. Poate irita aceste zone. Totusi, Zovirax, crema nu este toxic daca este inghitit.

 

Nu folositi crema pentru administrare la nivel ocular. Daca ajunge totusi crema, la nivelul ochilor dumneavoastra spalati cu multa apa rece. Daca apar ulceratii, informati medicul.

 

Nu amestecati Zovirax, crema cu alte lotiuni sau creme pentru piele.

 

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Zovirax crema

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.

 

Daca uitati sa utilizati ZOVIRAX unguent oftalmic

Daca ati omis o doza de crema, aplicati imediat ce va aduceti aminte. Apoi, continuati ca mai inainte.

 

Daca incetati sa utilizati Zovirax crema

Trebuie sa utilizati Zovirax crema atata timpcat v-a recomanda medicul.

Adresati-va mai intai medicului.

 

4.         REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Zovirax crema poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Unele persoane pot fi alergice/sensibile la Zovirax. Au existat cazuri rare de reactii alergice incluzand umflaturi in special ale buzelor, fetei si/sau pleoapelor; inrosirea tegumentelor sau umflaturi dureroase ale pielii. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, informati imediat medicul dumneavoastra si nu mai folositi crema pana cand medicul sau farmacistul nu va spune sa o faceti.

Zovirax crema poate determina intepaturi sau senzatie usoara de arsuri atunci cand il aplicati pentru prima data. Anumite persoane isi pot simti pielea uscata sau prea moale pot avea senzatii de intepaturi usoare sau pot observa inrosirea acesteia. Daca oricare dintre aceste efecte adverse va supara, informati medical.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grav? sau daca observati orice reactie advers? nementionat? in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.         CUM SE PASTREAZA ZOVIRAX CREMA

 

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

A nu se pastra la frigider.

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

 

Nu utilizati Zovirax crema dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei  sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.         INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Zovirax crema

-Substanta activa este aciclovir 50 mg/g.

-Celelalte componente sunt: propilenglicol, vaselina alba, alcool cetostearilic, parafina lichida, Arlacel 165 (glicerol monostearat si macrogol stearat), poloxamer 407, dimeticona 20, laurilsulfat de sodiu, apa purificata

 

Cum arata Zovirax crema si continutul ambalajului

Zovirax crema se prezinta sub forma de crema de culoare alba pana la aproape alba, fina si omogena, fara semne de separare a fazelor.

 

Cutie cu un tub din Al a 5 g crema

Cutie cu un tub din Al a 10 g crema

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

THE WELLCOME FOUNDATION LIMITED

980 Great West Road, Brentford

Middlesex, TW8 9GS, Marea Britanie

 

Producatorul

Glaxo Operations UK Limited (Glaxo Wellcorne Operations) Harrnire Road, Barnard Castle, County Durham

DL12 8DT, Marea Britanie

 

Acest prospect a fost aprobat in

Aprilie, 2013