Sari la conținut

Patru leacuri băbeşti de care să vă feriţi

Folosirea remediilor băbeşti cum ar fi ceara ori usturoiul pentru a trata durerile de urechi sau uleiul pentru a scăpa de durerile pricinuite de o arsură vă poate lăsa cu sechele grave.

1. Usturoi în ureche contra durerilor

Usturoiul irită timpanul şi, dacă pătrunde mai adânc în ureche, este posibil să aveţi nevoie de un doctor pentru a vi-l extrage. „Este un obicei popular, la care vă sfătuiesc să nu apelaţi. De dureri nu scăpaţi cu ajutorul usturoiului, ci cu tratament“, spune medicul orelist Elena Lăţcan..

Urechea trebuie curăţată finuţ, cu ajutorul beţişoarelor, mai ales la intrarea în timpan, unde se formează ceara. Dacă secreţiile de ceară sunt abundente, puteţi folosi dopuri de silicon, în timp ce vă spălaţi. Acestea vor împiedica apa şi săpunul să intre în ureche, iar ceara nu se va mai forma în exces. Când vă faceţi igiena urechilor cu beţişoare, nu apăsaţi prea tare. Mişcările trebuie să fie finuţe, altfel există riscul să vă fisuraţi pielea din interiorul urechii şi să atrageţi în acest fel microbii şi infecţiile.

2. Ţuică pentru măsele

Alcoolul amorţeşte gingia, dar nu are şi puterea de a vă vindeca de carii. Acestea trebuie tratate la medicul stomatolog. „Alcoolul poate dezinfecta gura, dar nu tratează caria. Pentru a scăpa de durerile de măsele trebuie făcut tratamentul de canal ori tratamentul rădăcinii“, exemplifică medicul stomatolog Bogdan Bader. Nici aplicarea căldurii la locul durerii nu este benefică. „În cazul unui abces, recomandăm mai degrabă compresele reci“, spune medicul stomatolog.

3. Ulei contra arsurilor

Peste arsuri nu se pune ulei sau unt. Pe lângă fapul că nu va calma durerile, există riscul să vă infectaţi plaga. „Rana trebuie să rămână cât mai curată. Dacă puneţi o substanţă în plus, ulei de exemplu, acesta se va amesteca împreună cu celelalte secreţii şi va aduce microbi“, explică medicul Dan Enescu. Mai degrabă folosiţi apă rece, în primele minute după ce v-aţi ars.

4. Clisma pentru curăţarea colonului

Intestinul gros este plin de substanţe toxice, dar soluţia pentru a-l curăţa nu este să faceţi clismă. Aceasta este o procedură medicală, pe care, dacă nu o stăpâniţi, există riscul să vă perforaţi colonul. Intestinul gros poate fi curăţat şi natural, mâncând fructe şi legume, bogate în fibre. „Dacă aveţi tulburări de tranzit intestinal care vă neliniştesc, este mai indicat să faceţi o endoscopie. Faptul că vă constipaţi frecvent poate fi semnul dezvoltării unor mici tumori, numite diverticuli“, explică medicul internist Doru Cristian Gavrilă.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel