Sari la conținut

Record de căsătorii destrămate. Cinci trucuri ca să nu ajungeți la divorț

Numărul românilor care divorțează crește de la an la an. Statisticile arată că în 2016, 30.497 de cupluri căsătorite au ales să divorţeze, cei mai mulţi dintre ei după 10 şi peste 20 de ani de căsnicie, potrivit Institutului Naţional de Statistică

Lipsa timpului, orgoliul, neîncrederea în celălalt și reproșurile sunt doar câteva dintre comportamentele care încet, dar sigur pot distruge relația de cuplu. Lucruri mărunte precum o plimbare în parc, o excursie în doi, cuvintele frumoase, mângâierile sunt mici secrete cu efecte mari care pot salva căsnicia.

monicaE important să privim cu realism stările conflictuale existente în cuplu deoarece impactul lor poate fi minor, dar, pe termen lung, tracasările cotidiene pot duce la deterioarea relației”, explică Monica Burcea, psihoterapeut.
Potrivit psihoterapeutului Monica Burcea există cinci reguli de aur, care vă pot ajuta să nu ajungeți la divorț:

1 Primul și cel mai important aspect este identificarea corectă a mesajului pe care îl transmite celălalt. Ce se ascunde de fapt în spatele nemulțumirii? Dacă certurile pornesc de la lipsurile financiare poate este vorba de sentimentul de neputință, de oboseală, de incapacitatea de a mai găsi soluții  chiar dacă cearta pornește de la cumpărăturile pe care trebuie să le faceți de la supermarket.
Priviți cu alți ochi reproșurile: dacă unul dintre parteneri reproșează o face pentru că inconștient vrea să îndrepte lucrurile. Dacă s-ar retrage și ar abandona, rata despărțirilor ar crește cu mult mai mult pentru că disputele nu se rezolvă de la sine.

2 Dezbateți un singur subiect până la capăt. În general, atunci când începe cearta în cuplu, subiectul principal este de obicei abandonat pentru a face loc altor subiecte adiacente care sunt aduse în prim plan, deși nu acestea constituiau motivul disputei. Încercați să discutați un singur subiect, fără a divaga. Dacă motivul de ceartă este legat de păstrarea curățeniei sau  strânsul hainelor, încercați să nu divagaţi discuția către reproșuri legate de ce a uitat partenerul să cumpere în ziua respectivă, câte aveți pe cap și nimeni nu vă ajută sau către alte chestiuni rămase nerezolvate. Acestea nu vă vor fi de folos în găsirea unei soluții ci, dimpotrivă, vor adânci conflictul.
3 Identificați momentele când celălalt trece prin perioade dificile. Fiecare persoană trece la un moment dat prin astfel de momente. Fie că sunt generate de locul de muncă, de relația cu prietenii, de aspecte ce țin de sănătatea personală sau a celor dragi, tindem să căutăm sprijin și înțelegere la cea mai apropiată persoană – partenerul de cuplu. Dacă acesta nu poate percepe mesajul, este, la rândul lui, împovărat de probleme sau pur și simplu nu are energia necesară să ofere ajutor, relația se poate deteriora. „Mai lasă-mă și tu cu ale tale!” sau „Mai taci!” nu sunt cuvinte de ajutor pe termen lung. Relația de cuplu înseamnă uneori și efort, sacrificiu, dăruire, prioritizare. Numai în acest mod acel „împreună la bine și la greu” își păstrează valoarea.
4 Găsiți timp pentru cuplu. O greșeală fatală a partenerilor este cea de a crede că nu este nevoie să vorbească, să se cunoască, pentru că deja știu totul unul despre celălalt. Și astfel, în timp, ei uită de conversațiile cu adevărat semnificative și intime, îndepărtandu-se. Indiferent cât de încărcat este programul zilnic, relația de cuplu are nevoie de un timp anume alocat pentru a se păstra echilibrată. O plimbare în parc, o excursie, o mini-vacanță în doi sunt revigorante pentru ambii parteneri. În acest mod, ei pot discuta și despre ceea ce simt şi nu doar despre ceea ce trebuie făcut, se pot relaxa unul în prezența celuilalt, se pot bucura de viața intimă, pot face planuri de viitor. Este foarte important să conștientizăm că într-o relație este vorba de trei personaje: partenerul, partenera și cuplul în sine. Acesta din urmă necesită timp, investiție emoțională, igienă psihică.

5 Apreciați afectiv și verbal. La inceputul relației, profităm de orice ocazie pentru a arăta cât de mult îl apreciem și îl dorim pe celălalt, facem gesturi frumoase. Toate acestea creează o legătură intimă și afectivă.
Odată ce sunt uitate cuvintele, gesturile de afecțiune și apreciere, apropierea are de suferit. Credem că celălalt va fi acolo întotdeauna și adesea uităm să apreciem, să mulțumim. Cuvintele frumoase, blânde, mângâierile sunt mici secrete cu efecte mari care întrețin relatia de cuplu, liniștesc, echilibrează. „Îți mulțumesc!”, „Arăți bine azi!”, „Ce bine ai gătit!” pot face minuni.

Printre consecințele conflictelor prelungite se numără:
–      Lipsa de interes pentru a petrece timp în cuplu și, implicit, slăbirea sentimentului de intimitate. Atmosfera conflictuală însingurează și creează sentimentul de distanțare, de neputință.
–     Apariția problemelor fizice și psihologice precum cele legate de somn, disfuncții sexuale, tulburări de dispoziție, lipsă de interes pentru problemele celuilalt.
–      Rigiditate, anxietate, ostilitate, egoism.

Atunci când există afecțiune și iubire acestea pot fi vindecate sau ținute sub control, însă când apare conflictul, pot ieși la suprafață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel