Sari la conținut

1 din 5 tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală. Medic: noi, părinţii, bunicii, cei din jurul lor nu le detectăm presiunea pe care ei o resimt

Sursă foto: Psiland

Managerul Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, medicul Camelia Grigore, a declarat, vineri, că bolile copiilor sunt diferite la momentul actual faţă de acum 30 de ani, iar „copiii reacţionează altfel la boală” în prezent.

Patologia pediatrică s-a schimbat în ultimii 30 de ani

„Prevenţia şi tratamentul copilului sunt net diferite şi pentru aceasta echipele medicale trebuie să se instruiască într-un mod aparte astfel încât să înţeleagă nevoile. Nevoile sunt mari, mai ales în ultima perioadă în care patologia s-a schimbat foarte mult, patologia pediatrică. Toate bolile sunt altfel acum, faţă de cum erau acum 30 de ani sau acum 50 de ani. Deşi le învăţăm din cărţi vechi, ele sunt altele şi copiii reacţionează altfel la boală.

Părinţii sunt altfel. Cu toţii ştim că avem în faţă părinţi tineri, foarte informaţi, care îşi doresc mai mult de la sistemul medical şi sper ca sistemul medical, datorită unor conferinţe şi a colaborării noastre, să ducă mai departe această parte de patologie deosebită a copilului şi adolescentului”, a declarat medicul Camelia Grigore, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului, potrivit Agerpres.

Unul din cinci tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală

Sursă foto: Alexa Pleșcan

„Din nefericire, statisticile ne spun că unul din cinci tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală. De multe ori noi, părinţii, bunicii, cei din jurul lor nu le detectăm presiunea pe care ei o resimt şi care se poate datora examenelor, prieteniilor complicate, schimbărilor pe care le trăiesc şi uneori e prea mult. Să nu uităm de telefoane lipite de palmă.

Reţelele sociale pot fi o sursă de informaţie şi conexiune, dar pot crea şi invidie, sentimentul de neadaptare şi mai ales sentimentul de izolare”, a spus prefectul Mircea Creţu, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului.

”Din păcate, tot mai mulți tineri caută o scăpare în droguri”

„Din păcate, tot mai mulţi tineri caută o scăpare în droguri, crezând că acestea le vor da liniştea sau sentimentul de apartenenţă, dar realitatea e alta, mult mai dură: drogurile nu le sunt prieten, afectându-le în schimb memoria, concentrarea, crescând riscul de boli psihice mai grave şi care le provoacă, nu de puţine ori, gânduri suicidale. Cert este că avem nevoie de implicarea profesioniştilor, fie ei şi consilieri şcolari, psihologi sau psihiatri”, a mai spus prefectul sibian.

La Sibiu are loc, pentru prima dată în provincie, Conferinţa Naţională de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului, ediţia a XIX-a, cu tema „Prevenţie şi intervenţie timpurie în sănătatea mintală a tinerilor”. Manifestarea are participare internaţională şi este găzduit de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în perioada 11 – 13 aprilie.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel