Sari la conținut

Mineralul care scade cu 50% riscul de demenţă. Alimente care îmbunătăţesc memoria

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

Un studiu arată că alimentele bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile și cerealele integrale, pot reduce riscul de demență la jumătate.

Cercetătorii spun că un aport alimentar mai mare de magneziu de la o vârstă mai mică ne poate proteja de bolile neurodegenerative și de declinul cognitiv la vârsta de 40 de ani.

Cei care consumau mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi s-au dovedit a avea o vârstă a creierului cu aproximativ un an mai tânără când au împlinit 55 de ani, comparativ cu o persoană cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 de miligrame pe zi, relatează Daily Record.

Degradare încetinită a celulelor neuronale

Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriție, a constatat că participanții care și-au crescut aportul de magneziu cu puțin peste 40% au experimentat o încetinire a degradării celulelor neuronale ale creierului.

Cercetătorii au avut peste 6.000 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv din Marea Britanie – cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani – să completeze un chestionar online de cinci ori pe parcursul a 16 luni în timp ce consumau mese cu conținut variat de magneziu.

„Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu poate duce la o contracție mai mică a creierului legată de vârstă, care este asociată cu o funcție cognitivă mai bună și un risc mai mic sau apariția întârziată a demenței la o vârstă mai târzie”, spune autorul principal Haula Alatek de la Centrul Național pentru Epidemiologie și Sănătatea Populației.

„Această cercetare evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care îl joacă în promovarea sănătății creierului”, a adăugat specialistul.

Alimente care îmbunătăţesc memoria

Peștele marin gras, ciocolata neagră, nucile, cacao, ceaiul verde și alte alimente vor ajuta la îmbunătățirea memoriei. Nutriționiştii recomandă includerea în dietă a unor alimente care pot stimula funcţiile creierului, îmbunătățind memoria.

„Primul pe listă este peștele marin uleios. Este o sursă directă de acizi grași omega-3, iod și vitamina D. În al doilea rând sunt produsele lactate fermentate. Consumul lor duce la normalizarea microflorei intestinale și la eliminarea inflamației, – în special pe neuroinflamație”, explică dr. Mikhail Ginsburg.

„Poți adăuga în alimentație și legume, fructe de pădure, leguminoase, condimente, ardei, usturoi, nuci, ciocolată neagră. Sunt surse de flavonoide și antioxidanți”, ne sfătuiește expertul.

Nutriționistul a recomandat și consumul de cafea, cacao și ceai verde. „Aceste băuturi conțin substanțe bioactive, flavonoide, care au efecte antiinflamatoare”, conchide dr. Ginsburg.

Statistici alarmante

Numărul de persoane din întreaga lume diagnosticate cu demență este de așteptat să se dubleze cu peste 57,4 milioane în 2019 la 152,8 milioane în 2050, punând o presiune mai mare asupra serviciilor de sănătate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel