Sari la conținut

10 semne de diabet pe care oamenii le ignoră până e prea târziu

Sursă foto: Pixabay
Setea excesivă poate fi un semn de hiperglicemie

Simptome de diabet. Există două forme de diabet: cel de tip 1, când organismul nu mai produce deloc insulină și cel de tip 2 asociat cu obezitatea și sedentarismul, când apare rezistența la insulina proprie, care duce, în final, la reducerea secreției de insulină, dar nu totală.

Diabetul de tip 1 apare, în general, la copii și tineri și este mai grav decât cel de tip 2. Niciunul nu se vindecă definitiv, însă diabetul de tip 2 poate fi reversat dacă e depistat în faza de prediabet. O simplă analiză a glicemiei poate indica boala. O valoare mai mare de 126 înseamnă diabet. Există însă și alte semne care trădează afecțiunea și care nu ar trebui ignorate.

1. Urinări dese și sete excesivă

Urinările dese și abundente, mai ales în timpul nopții, ar putea ascunde un diabet de tip II. Când există exces de glucoză în sânge, rinichii își intensifică activitatea pentru a scăpa de ea.

Citeste si:

„Când glucoza trece în urină, înseamnă că diabetul este mai evoluat (o glicemie de 180). Setea excesivă apare ca urmare a faptului că organismul trebuie să refacă lichidele pierdute”, explică medicul nutriționist Eduard Adamescu.

2. Foame intensă

Episoadele de foame intensă apar din cauza oscilațiilor glicemiei. Când nivelul zahărului din sânge scade, organismul crede că nu a fost hrănit și cere mai multă glucoză pentru a funcționa bine. Aces semn este specific diabetului de tip I.

3. Pierdere în greutate

Un nivel crescut al glicemiei are ca efect o scădere rapidă și inexplicabilă în greutate (cam 5-10 kg în două-trei luni). Motivul: insulina nu mai duce glucoza la celule, pentru a fi transformată în energie.

Astfel, organismul crede că nu este bine hrănit și începe să folosească proteinele din mușchi pentru a supraviețui.

„Insulina este un mediator între ceea ce mâncăm și ceea ce asimilăm. Când ea lipsește, ce mâncăm se pierde prin urină, foarte puțin se asimilează”, precizează Adamescu.

4. Oboseală și iritabilitate

Când un om are un nivel ridicat al glicemiei, începe să simtă o oboseală accentuată și o senzație de iritabilitate.

„Și în diabetul de tip I, și în cel de tip II, prin urinările dese se pierd minerale, în special potasiu. De aceea, se simte organismul slăbit”, adaugă medicul.

5. Vedere încețoșată – printre simptomele de diabet

Deteriorarea vaselor de sânge de la nivelul ochilor este frecventă în rândul diabeticilor. Este principala cauză de orbire.

„Astfel de afecțiuni apar atunci când diabetul a fost ignorat cel puțin cinci ani. E bine să mergeți la oftalmolog dacă aveți vedere încețoșată sau flashuri de lumină. El poate depista și modificările tipice diabetului”, subliniază specialistul.

6. Furnicături și amorțeală

Furnicăturile și senzația de amorțeală de la nivelul mâinilor și picioarelor, însoțite de dureri și inflamații arată că nervii sunt deteriorați din cauza excesului de glucoză care circulă prin vasele de sânge.

7. Candidoză, infecții urinare

Diabeticii sunt expuși la infecții, în special candidoză (și la femei, și la bărbați) sau infecții urinare.

„Ele se datorează glucozei care se elimină prin urină și care creează un mediu profund bacterian”, explică Adamescu.

8. Vindecare greoaie

Tăieturile, infecțiile și vânătăile care nu se vindecă repede sunt un alt semn al diabetului. Vasele de sânge sunt deteriorate și îngreunate de excesul de glucoză care circulă prin ele.

9. Probleme ale pielii

Când ai diabet, pielea se usucă, sângele circulă mai prost și apar și mâncărimi. Poate apărea agrantoza nigricans, o afecțiune caracterizată prin apariția unor pete închise la culoare, în special pe gât sau sub braț.

„Cea mai mare complicație este cangrena diabetică – înnegrirea tegumentelor și necrozarea lor”, precizează medicul.

10. Inflamarea mâinilor și picioarelor

Dacă aveți diabet, rinichii își pierd capacitatea de a filtra și de a procesa lichidele. Organismul începe să rețină apa, iar mâinile și picioarele se umflă. Tratamentul riguros, controlul glicemiei și reducerea cantității de proteine din alimentație pot menține rinchii sănătoși.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.