Sari la conținut

10 simptome ale cancerului care te pot pune în garda! NU LE IGNORA

noduli
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cancer

Găsirea timpurie a cancerului este cheia unui tratament de succes. Cunoașteți-vă corpul și urmăriți aceste simptome. Consultați-vă imediat medicul dacă sunteți îngrijorat.

Unul din 3 oameni va face cancer de-a lungul vieții și aproximativ 600.000 vor muri din cauza acestuia în Statele Unite în fiecare an. Dar vestea bună este că există lucruri pe care le puteți face pentru a depista cancerul devreme, atunci când este cel mai ușor de tratat.

În primul rând, ține-te la curent cu analizele de cancer.

În al doilea rând, fii conștient de cum arată și se simte corpul tău și fii atent la schimbări. Simptomele cancerului pot fi vagi și pot semăna cu alte afecțiuni sau probleme de sănătate.

Am discutat cu Therese Bevers, director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului al MD Anderson, despre unele simptome comune ale cancerului.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vedeți sau simțiți oricare dintre următoarele:

Simptomele cancerului

Un nodul sau o crescătură

Dacă vedeți sau simțiți un nodul care există de câteva săptămâni sau care crește, verificați-l. Multe nodule nu sunt canceroase și medicul dumneavoastră vă poate spune imediat. Uneori, este nevoie de mai multe teste. Poate o ecografie, tomografie sau RMN.

Pierdere în greutate inexplicabilă

Majoritatea adulților nu slăbesc fără efort, așa că dacă slăbești fără a urma o dietă sau un program de exerciții fizice, discută cu medicul dumneavoastră.

Scăderea în greutate de 10 kilograme sau mai mult, care nu poate fi explicată, ar putea fi un semn de cancer.

Cancerul de stomac, ficat și pancreas poate duce la pierderea poftei de mâncare.

Cancerul de colon poate împiedica colonul să absoarbă în mod corespunzător alimentele și nutrienții, provocând pierderea în greutate. Alte tipuri de cancer pot provoca greață ușoară, ceea ce poate însemna că mănânci mai puțin.

Dar pierderea în greutate nu este întotdeauna un semn de cancer. S-ar putea să ți-ai pierdut pofta de mâncare sau să sari peste mese din alte motive precum stresul sau depresia.

Durerea: Nu ignora durerea.

Dacă aveți un disconfort nou și continuu, verificați-l. Dar rețineți că multe tipuri de cancer nu dor. Deci, dacă aveți un nodul care nu a dispărut, verificați-l, chiar dacă nu doare.

Majoritatea cancerelor de sân nu sunt dureroase și o masă în creștere care nu este dureroasă este îngrijorătoare.

Schimbarea obiceiurilor intestinului sau vezicii urinare

Aceasta poate însemna sânge în urină sau scaun sau modificări ale scaunului. De exemplu, scaunul dvs. poate fi subțire ca un creion sau negru. Oricare dintre acestea ar putea fi un semn de cancer de colon.

Pentru bărbați, urinarea mai des poate fi un semn de cancer de prostată, deoarece poate însemna că nu vă goliți complet vezica urinară. A avea mai multe dificultăți la urinare poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de prostată, deși mai frecvent este din cauza unei alte afecțiuni mai puțin grave.

Pentru femei, cu excepția cazului în care sunteți însărcinată sau dacă beți mai multă apă, urinarea mai des poate fi un semn de cancer ginecologic. Luați notă dacă vă simțiți sătul, aveți dureri abdominale și aveți balonare.

Nu orice simptom urinar este cancer, dar dacă sunteți îngrijorat sau o problemă persistă după tratament, discutați cu medicul dumneavoastră sau cereți o a doua părere.

Oboseală

Oboseală este mai mult decât să te simți obosit după o zi plină. Întrebați-vă, oboseala îmi limitează activitățile? Dacă nu te poți ridica din pat pentru a merge la muncă sau pentru a face ceva distractiv cu prietenii, chiar dacă se pare că te-ai odihnit suficient, asta este o îngrijorare.

Există o mulțime de alte boli care pot provoca oboseală, așa că oboseala nu este simptomul numărul unu al cancerului. Discutați cu medicul dumneavoastră.

O rană care nu se vindecă

Nu contează unde se află. Dacă aveți o rană care nu se vindecă, ar trebui verificată. Ulcerele de pe mamelon pot fi semne de cancer de sân. Și, desigur, rănile de pe piele care nu se vindecă pot fi un semn de cancer de piele.

În interiorul gurii, rana poate arăta ca o zonă care este mai albă și nu se zgârie sau o zonă care este mai roșie și nu dispare. Ambele ar putea fi semne de cancer oral.

Întrebați medicul dentist despre screening-ul cancerului oral. Dentiștii pot căuta modificări de culoare și, de asemenea, își pot trece degetele în jurul gurii pentru a căuta o crescătură.

Schimbarea unei alunițe sau a negului – sau orice modificare a pielii

Toată lumea ar trebui să fie conștientă de cum arată alunițele, pistruii și negii. În acest fel, dacă se schimbă ceva, puteți spune medicului dumneavoastră. Puteți folosi ghidul ABC pentru a urmări modificările din alunițele dvs.

Persoanele cu risc mai mare de cancer de piele ar trebui să facă un screening pentru cancerul de piele pe întregul corp la dermatologul lor în fiecare an.

Acestea includ persoane cu piele deschisă și păr roșu, peste 50 de alunițe și persoane care au fost expuse mult la soare sau la șezlonguri. Dacă aveți antecedente familiale de melanom sau antecedente personale de cancer de piele, sunt recomandate și analizele anuale.

Sângerări sau scurgeri neobișnuite

Observarea lichidelor acolo unde nu le vedeți în mod normal poate fi un semn de cancer. Dacă sunteți femeie, aceasta ar putea fi sângerare vaginală sau scurgeri diferite față de perioada menstruală. Ar putea fi, de asemenea, scurgeri sângeroase din mamelon.

Indigestia sau dificultăți de înghițire

Există unele afecțiuni benigne ale gâtului care pot cauza probleme la înghițire, dar indigestia sau dificultăți de înghițire pot fi, de asemenea, un semn al cancerului esofagian. Dacă aveți probleme la înghițire, poate cu pastile sau carne, discutați cu medicul dumneavoastră. Dacă ai avut și indigestie, asta face situația și mai  îngrijorătoare.

Tuse sâcâitoare sau răgușeală

O tuse persistentă sau răgușeală poate fi un semn al cancerului pulmonar. Raguseala poate fi, de asemenea, un semn de tumori pe sau in apropierea corzilor vocale.

Cancerul pulmonar ucide mai mulți oameni decât orice alt cancer, așa că este important să fiți atenți la aceste simptome, mai ales dacă sunteți fumător.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel