Sari la conținut

10 simptome de MENOPAUZĂ neobișnuite și mai puțin cunoscute despre care fiecare femeie ar trebui să știe

Femeie, stil de viata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
obiceiuri după 45 de ani

Este cunoscut deja faptul că în menopauză există o serie de simptome deranjante, inclusiv schimbări de dispoziție, bufeuri și modificări ale dispoziției. Și poate ați auzit chiar că poate provoca probleme cu somnul.

Există așa numitele simptome comune asociate menopauzei. Totul începe cu perioade neregulate, care vor deveni mai puțin frecvente în timp și în cele din urmă vor înceta.

Odată ce încep schimbările la menstruație, este un indiciu că nivelurile de estrogen scad permanent și, ca urmare, puteți să experimentați o serie de alte simptome fizice, inclusiv:

  • bufeuri,
  • transpirații nocturne,
  • frisoane,
  • uscăciune vaginală
  • disconfort în timpul actului sexual,
  • creșterea în greutate din cauza încetinirii metabolismului,
  • dificultății de somn
  • modificări ale dispoziției.

Din fericire, aceste simptome devin cel mai adesea mai ușoare sau chiar dispar în timp. Dar există și unele simptome mai puțin cunoscute și neobișnuite ale menopauzei, cum ar fi sindromul gurii arse și tinitus. Iată tot ce trebuie să știi despre ele.

Simptome neobișnuite de menopauză: 1. Sindromul gurii arse

Sindromul gurii arse este un simptom de menopauză și postmenopauză nu foarte bine înțeles, dar hotărât neplăcut care poate provoca „o senzație dureroasă, de arsură la limbă, buze, gingii sau alte părți ale gurii, care poate fi exacerbată de alimente fierbinți sau picante.”

Dacă suferiți de acest sindrom, nu veți putea vedea nimic ciudat în gură – acest sindrom este caracterizat de o senzație care apare în absența leziunilor sau a altor anomalii orale – dar cu siguranță o veți simți.

Dacă vă confruntați cu aceasta, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a obține o oarecare ușurare: suptul așchiilor de gheață și evitarea alimentelor acide este un loc bun de început.

Potrivit Mayo Clinic, cazurile îmai dificile răspund adesea la tratament. cu terapie cognitiv comportamentală, suplimente de acid alfa-lipoic, antidepresive sau, în mod ironic, capsaicină.

2. Senzații de șoc electric

Există foarte puține cercetări în ceea ce privește senzația de șoc electric (ESS), dar femeile care o experimentează o descriu ca o „pocnitură” sau un „zvâcnet” sub piele, care adesea precede imediat simptomul de menopauză cunoscut sub numele de bufeuri.

„Unele femei experimentează senzații bruște, ascuțite, care se simt ca șocuri electrice sau șocuri în diferite părți ale corpului, inclusiv în cap, gât și membre”, spune dr. Zeeshan Afzal, MD, ofițer medical la Welzo.

 ESS este cel mai probabil declanșat de fluctuațiile hormonale, iar acest zvacnet inofensiv de scurtă durată nu este considerat a fi o afecțiune care necesită tratament și nici nu este un motiv de îngrijorare.

3. Mâncărimi ale pielii

Potrivit dr. Afzal, scăderea nivelului de estrogen provoacă piele uscată, mâncărime și uneori chiar apariția eczemei, erupțiilor cutanate și urticariei, la multe femei aflate la menopauză.

Pentru prezentări mai severe, medicul dumneavoastră ar putea prescrie corticosteroizi topici, dar multe femei pot găsi ușurare luând dușuri calde, mai degrabă decât fierbinți, și aplicarea cu generozitate creme hidratante fără prescripție, concepute pentru a proteja bariera delicată a pielii îmbătrânite.

Simptome neobișnuite de menopauză: 4. Modificări ale mirosului corporal

Menopauza poate provoca modificări ale mirosului corporal, de la vizibil, la mai puternic sau la pur și simplu diferit. Acest lucru apare din cauza modificărilor activității hormonale și metabolice.

Din păcate, nu poți face mare lucru în privința asta în afară de a-ți accepta noul „parfum emblematic” sau de a te aproviziona cu un deodorant puternic.

5. Creșterea anxietății sau a depresiei

Dacă te simți mai tot timpul tristă, poți da vina pe menopauză și pentru asta. Potrivit cercetărilor publicate în Obstetrics and Gynecology Clinics of North America, „vulnerabilitatea la depresie este crescută în timpul tranziției la menopauză și în primii ani după ultima perioadă menstruală”.

Într-adevăr, dr. Afzal confirmă că „fluctuațiile hormonale din timpul menopauzei pot contribui la sentimente de anxietate și depresie, care pot fi debilitante pentru unele femei”.

Totuși, anxietatea și depresia nu trebuie să fie noul normal. Antidepresivele și alte medicamente psihiatrice pot fi la fel de eficiente pentru femeile aflate la menopauză ca și pentru restul populației, iar intervențiile comportamentale, inclusiv diferite moduri de terapie, pot fi la fel de eficiente. 

Simptome neobișnuite de menopauză: 6. Palpitații cardiace

Experții spun că fluctuațiile hormonale pot provoca bătăi neregulate ale inimii sau palpitații, care sunt resimțite ca o frecvență cardiacă neobișnuit de rapidă, în unele cazuri. femei.

Potrivit British Heart Foundation, aceste palpitații și nereguli sunt de obicei inofensive și apar cel mai adesea în timpul bufeurilor. Din păcate, nivelurile reduse de estrogen în timpul menopauzei sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de boli de inimă, deoarece respectivul hormon joacă un rol important în protejarea arterelor inimii unei femei.

Ca atare, femeile care se confruntă cu acest simptom legat de menopauză nu trebuie să intre în panică. Dar, cu toate acestea, este indicat să vă consultați cu medicul și să urmăriți mai atent sănătatea inimii în viitor.

7. Dureri articulare

Fluctuațiile hormonale, inflamația și alți factori pot contribui la durerea articulară la femeile aflate la menopauză, spune dr. Afzal. Această afecțiune neplăcută se numește artralgie și, deși cauzele sunt greu de identificat.

O recenzie din 2010 publicată în Maturitas confirmă că femeile aflate la menopauză prezintă un risc considerabil mai mare și că scăderea estrogenului este probabil să fie de vină pentru exacerbarea simptomelor de rigiditate și durere articulară.

Din fericire, același studiu sugerează că terapia de substituție hormonală s-a dovedit a fi eficientă în ameliorarea artralgiei la populația aflată la menopauză, așa că este un tratament care merită luat în considerare dacă aveți simptome vasomotorii care sunt deosebit de perturbatoare sau supărătoare.

Simptome neobișnuite de menopauză: 8. Căderea părului

Menopauza poate provoca căderea părului. Într-adevăr, combinația de scădere a nivelului de estrogen și progesteron care apare în timpul menopauzei „poate face părul să devină mai subțire, mai uscat și mai fragil, ceea ce duce la căderea sau ruperea părului”, spune dr. Afzal.

Există o mulțime de șampoane care se laudă cu beneficii de întărire a părului și de creștere a volumului. Există, de asemenea, tratamente medicamentoase OTC care încurajează creșterea părului și chiar o procedură medicală care implică injecții cu plasmă bogată în trombocite pe care o puteți căuta dacă primele opțiuni nu oferă rezultatele dorite.

9. Tinitus

Menopauza poate provoca țiuit sau zgomot în urechi, care este cunoscut sub numele de tinitus și poate fi o distragere a atenției foarte enervantă pentru femeile care experimentează acest simptom.

Pe partea bună, un studiu la nivel național din 2018 publicat în Oncotarget a recunoscut riscul crescut de tinitus în rândul femeilor aflate la menopauză. Studiul a identificat terapia de substituție hormonală ca un tratament care poate oferi beneficii potențiale în gestionarea și prevenirea afecțiunii.

Simptome neobișnuite de menopauză: 10. Creșterea infecțiilor urinare

Modificările la nivelul tractului urinar în timpul menopauzei pot face femeile mai susceptibile la infecțiile urinare, care pot provoca urinare dureroasă, urinare frecventă și alte simptome neplăcute.

Dacă vă confruntați cu disconfort atunci când urinați sau o dorință constantă de a merge la toaletă, cu siguranță ar trebui să vă informați medicul, deoarece antibioticele sunt tratamentul de alegere pentru ITU.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel