Sari la conținut

10 simptome neobișnuite care indică apariția diabetului

Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Pe lângă simptomele tipice – cum ar fi nevoia frecventă de a urina și setea constantă – iată primele semne mai puțin evidente ale diabetului.

Este posibil să cunoașteți unele dintre cele mai comune simptome ale diabetului, cum ar fi setea excesivă, urinarea crescută și creșterea în greutate. În schimb, este posibil să nu vă așteptați la simptome neobișnuite ale diabetului, cum ar fi boala gingivală și modificările auditive.

Este important să știți ce simptome neobișnuite ar putea fi primele semne de diabet. Diagnosticarea timpurie înseamnă că puteți începe să vă gestionați diabetul mai devreme decât mai târziu, ceea ce reduce complicațiile.

Citiți în continuare pentru a afla despre unele simptome neobișnuite timpurii ale diabetului și când trebuie să consultați un furnizor de servicii medicale.

1. Parodontită

Parodontita este o formă severă de boală gingivală în care gingiile se desprind de dinți. Parodontita este mai frecventă și mai severă la persoanele cu diabet decât la celelalte. Boala gingivală progresează de obicei rapid la persoanele cu diabet.

Retracția gingivală
Sursă foto: Yolo Media

Legătura dintre diabet și parodontită pare să fie o stradă cu două sensuri. Diabetul poate înrăutăți parodontita. De asemenea, parodontita este un factor de risc pentru un nivel ridicat de zahăr în sânge (hiperglicemie), un factor definitoriu al diabetului. Cercetările au făcut legătura între parodontită și nivelurile ridicate de A1C, care măsoară media glicemiei din ultimele trei luni.

Inflamația cronică este comună în cazul diabetului și al parodontitei. Persoanele cu ambele boli au markerii inflamatori mai mari decât ceilalți. Inflamația poate deteriora oasele care vă susțin dinții, ceea ce face ca aceștia să se slăbească sau să cadă.

2. Modificări ale pielii

Anumite afecțiuni ale pielii ar putea fi unele dintre primele semne ale diabetului. De exemplu, acanthosis nigricans este o pată catifelată, întunecată, adesea groasă pe piele.

Semne intunecate pe gat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acanthosis nigricans se dezvoltă în mod obișnuit în pliurile pielii dumneavoastră, cum ar fi:8

  • Axila (locul unde brațul dumneavoastră se leagă de umăr)
  • Partea din spate a gâtului dvs.
  • Coate
  • Picioare
  • Inghinali
  • Mâini
  • Genunchi

Nivelurile ridicate de insulină pot provoca acantoza nigricană. Insulina este un hormon care ajută la deplasarea glucozei (zahărul din sânge) în celulele dumneavoastră pentru energie. Celulele dumneavoastră pot rezista la insulină. Ca răspuns, organismul  produce mai multă insulină. Nivelurile ridicate de insulină sunt un semn de rezistență la insulină, un precursor al prediabetului și al diabetului de tip 2.

3. Infecții frecvente

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor și slăbesc răspunsul imunitar. Ca urmare, este posibil să aveți infecții bacteriene sau fungice frecvente.

Infecțiile bacteriene vă pot afecta foliculii de păr și unghiile. Unele persoane dezvoltă furuncule și orje (o umflătură infectată pe pleoapă). Infecțiile cu stafilococ (stafilococ) sunt unele dintre cele mai frecvente infecții bacteriene. Pot apărea infecții fungice cauzate de Candida (un tip de drojdie). Printre infecțiile fungice comune se numără piciorul atletului, mâncărimea inghinală, pecinginea și infecțiile vaginale cu drojdie.

Tractul urinar este un loc comun pentru infecții. Diabetul vă poate afecta nervii până la un grad în care vezica urinară nu se mai golește.

4. Modificări ale vederii

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta modificările vederii. Excesul de zahăr deteriorează vasele mici din ochi și provoacă modificări ale fluidelor, afectând claritatea vederii.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Unele dintre primele modificări ale vederii pot include vedere încețoșată sau probleme la citire sau la vederea obiectelor aflate la distanță. Modificările vederii se pot agrava dacă nu sunt tratate. Este posibil să vedeți pete sau dungi întunecate, plutitoare.

5. Modificări ale auzului

Diabetul vă dublează riscul de pierdere a auzului. Un nivel ridicat de zahăr în sânge pe termen lung poate deteriora vasele de sânge mici și nervii urechii interne.

Un nivel scăzut de zahăr în sânge pe termen lung ar putea afecta modul în care urechea internă trimite semnale nervoase către creier.

6. Copiii pot urina în pat

Apariția simptomelor diabetului de tip 1 la copii poate fi bruscă și poate deveni o urgență medicală dacă nu este tratată. De exemplu, copiii învățați să meargă la oliță, care pot dormi toată noaptea fără accidente, pot începe să ude patul de câteva ori pe săptămână. Această situație se numește enurezis nocturnă, care poate fi unul dintre primele semne ale diabetului de tip 1.

Enurezisul nocturn este un simptom tipic al diabetului de tip 1 la copii. Cu toate acestea, nu este unul pe care îngrijitorii de obicei îl asociază automat cu diabetul de tip 1. Creșterea senzației de foame și a setei, precum și pierderea în greutate, însoțesc de obicei urinarea crescută.

7. Respirație fructată

Respirația fructată este un simptom comun al cetoacidozei diabetice (DKA), o complicație a diabetului. Riscul de DKA crește dacă organismul dumneavoastră nu are suficientă insulină pentru a muta glucoza în celule. În lipsa glucozei, ficatul dumneavoastră descompune în schimb grăsimile pentru energie.

Acest proces eliberează cetone, un acid. Cetonele cresc aciditatea sângelui dumneavoastră, ceea ce poate pune în pericol viața dacă nu este tratat.1Acetona este o cetonă care provoacă respirația fructată la persoanele cu DKA.

8. Modificări ale stării de spirit

Unele dovezi sugerează că schimbările bruște ale nivelului de zahăr din sânge, care pot apărea în cazul diabetului, pot provoca modificări ale dispoziției.

O analiză publicată în 2017 a observat că modificările glicemiei după masă au provocat stări de anxietate și depresie la persoanele cu diabet de tip 2.

Cercetătorii au constatat că modificările glicemiei după masă ar putea afecta cogniția, inclusiv atenția și concentrarea.

9. Furnicături sau amorțeală

Diabetul ar putea să vă afecteze nervii, cunoscută sub numele de neuropatie diabetică, provocând furnicături și amorțeală. Nervii trimit mesaje către părțile corpului, spunându-le cum să se simtă sau să se miște.

Diabetul poate afecta modul în care nervii  trimit și primesc aceste mesaje dacă vă deteriorează nervii. De exemplu, neuropatia periferică cauzează, de obicei, furnicături și amorțeală în brațe, mâini, picioare, degete sau picioare.

10. Modificări ale greutății și ale senzației de foame

Creșterea în greutate este unul dintre cei mai comuni factori de risc pentru diabet. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu diabet zaharat au supraponderabilitate sau obezitate.

Scăderea inexplicabilă în greutate poate fi unul dintre primele semne ale unui nivel ridicat al glicemiei.

Pierderea în greutate poate apărea dacă organismul dumneavoastră nu are suficientă insulină pentru a muta glucoza în celule, ceea ce face ca organismul dumneavoastră să ardă grăsimi în schimb.

Foamea este unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale diabetului. Lipsa depozitelor de glucoză pe care organismul dumneavoastră să le folosească drept energie vă poate crește pofta de mâncare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel