Sari la conținut

10 suplimente alimentare care îți dau o stare de bine

Dispoziția este influențată de mai mulți neurotransmițători, cum ar fi dopamina, endorfinele și serotonina. În cazul anxietății și depresiei, există un dezechilibru al acestor neurotransmițători. În general, un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, sport zilnic și evitarea fumatului promovează în mod natural o stare de bine fizică și psihică. Dacă acestea nu sunt de ajuns, unele suplimente naturale pot fi utilizate pentru creșterea toleranței la stres și îmbunătățirea stării de spirit.

Mai multe suplimente s-au dovedit potente în reglarea neurotransmițătorilor implicați în starea de spirit. Iată care sunt suplimentele alimentare ce îți dau o stare de bine.

1. Sunătoare

Prin creșterea producției de serotonină, sunătoarea este utilă în ameliorarea stresului, simptomelor anxietății, depresiei ușoare-moderate, sindromului premenstrual, insomniei și schimbărilor de dispoziție legate de perimenopauză.

Aceasta se poate consuma sub formă de ceai, tablete sau capsule. Pentru a vedea rezultate, sunătoarea trebuie administrată zilnic timp de 1-3 luni. Este foarte important de știut că sunătoare interacționează cu multe medicamente, inclusiv anticoncepționale, antidepresive, anticoagulante sau medicamente pentru cancer. De aceea, dacă te afli sub un tratament medicamentos, sunătoarea este de evitat.

2. 5-HTP

5-hidroxitriptofan este un aminoacid precursor al serotoninei. Suplimentul este utilizat în ameliorarea simptomelor depresiei, având efecte puternice mai ales în combinație cu alte medicamente sau suplimente pentru dispoziție. Dozele zilnice de 150-300 mg sunt considerate sigure.

3. L-triptofan

L-triptofanul este aminoacidul precursor al serotoninei care se găsește natural în multe alimente (ouă, carne de pasăre, pește, iaurt). Suplimentul cu l-triptofan induce astfel o stare de bine și îmbunătățește calitatea somnului. Totuși, forma 5-HTP este convertită mai eficient la serotonină decât l-triptofan.

4. SAMe

SAMe (S-adenozil metionina) este o enzimă ce se găsește în mod natural în corp, fiind sintetizată din aminoacidul metionină. Suplimentarea cu SAMe s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea depresiei și îmbunătățirea dispoziției, prin creșterea serotoninei, dopaminei și norepinefrinei. Totuși, nu trebuie administrată concomitent cu alte medicamente/suplimente ce influențează nivelul serotoninei.

5. Omega-3

Pe lângă numeroasele beneficii ale acizilor grași Omega-3 asupra sănătății cardiovasculare, aceștia s-au dovedit a fi benefici și pentru sănătatea mintală și buna funcționare a sistemului nervos. Cazurile de depresie sunt mai puține în populațiile care consumă o dietă de tip mediteranean, bogată în Omega-3. Acizii grași omega-3 se găsesc în pește gras, ulei de semințe de in, nuci și în suplimentele cu ulei de pește.

6. Probiotice

Dezechilibrul florei intestinale provoacă atât probleme digestive, cât și oboseală persistentă, dispoziție proastă și anxietate. Medicamentele și alimentația nesănătoasă favorizează afectarea florei intestinale. Creșterea microorganismelor patogene scade nivelul de dopamină, în timp ce creșterea microorganismelor benefice din intestin se asociază cu creșterea nivelului de dopamină.

Dezechilibrul poate fi corectat prin administrarea de suplimente cu probiotice (bacterii benefice) de bună calitate.

7. Ginseng

Ginsengul, disponibil sub formă de ceai sau capsule, crește nivelul de dopamină și poate îmbunătăți dispoziția, cogniția, comportamentul, atenția și memoria.

8. Mucuna pruriens

Mucuna pruriens este o leguminoasă tropicală ce conține aminoacidul L-dopa (levodopa), aminoacid necesar pentru producția de dopamină. Acesta ar putea avea efecte antidepresive.

9. Rhodiola rosea

Extractul de Rhodiola rosea este un adaptogen, având un efect de creștere a toleranței la stres. De asemenea, aceasta îmbunătățește starea de spirit și dispoziția, fiind utilizată în ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie.

10. Valeriana

Extractul de rădăcină de valeriană este folosit pentru a induce starea de relaxare și somnul la persoanele cu anxietate și insomnie. Aceasta ar putea avea efecte ușoare antidepresive.

Așadar, numeroase suplimente alimentare pot fi utilizate pentru inducerea stării de bine (vezi suplimente alimentare bio), însă nu trebuie utilizate abuziv. Citește cu atenție contraindicațiile, interacțiunile cu medicamente și potențialele reacții adverse.

Dacă ești diagnosticat cu o boală cronică sau cu o tulburare psihică, discută cu medicul înainte de administrarea oricărui supliment alimentar.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/es-es/foto/botellas-tableta-medicina-tratamiento-7615571/

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel