vineri, decembrie 3, 2021

Dacă nu ești însărcinată sau la începutul menopauzei, dar mănânci foarte des, trebuie să te întrebi care sunt motivele pentru care nu te poți abține de la mâncarea nesănătoasă, relatează The Huffington Post. „Foamea este nevoia fiziologică de calorii, apă și sare. Dieta, hormonii,emoțiile și sunt printre factorii care ne declanșează apetitul.”, a spus expertul în nutriție, Maggie Moon. Dacă îți este foame în exces, sănătatea ta mentală și fizică poate fi afectată. Sistemul imunitar este dat peste cap de mesele neregulate și dese.

Te-ar mai interesa: De ce neapărat necesar să faci o ecografie tiroidi...

1. Nu te hidratezi. Foamea este uneori mascată de sete.Ți se pare că îți este foame, dar de fapt corpul dă are nevoie de lichide. Confuzia are loc în hipotalamus partea creierului care controlează foamea și setea. Poți preveni acest lucru hidratându-te constant. În loc să mănânci o pungă de chips, încearcă să bei un pahar mare de apă și așteaptă 15 minute să vezi dacă îți revine foamea.

2. Nu te odihnești îndeajuns. Somnul este un factor important în sănătate. Dacă dormi puțin și agitat, doi hormoni se declanșează și îți crează probleme. Grenalina hormonul responsabil pentru apetit, crește, iar leptina care îți dă senzația de sațietate, scadeMănânci produse cu prea mulți carbohidrați. Trebuie să dormi între 7-8 ore pe noapte pentru a îți regla apetitul.

Te-ar mai interesa: Testare Covid ar urma să fie gratuită la medicul d...

3. Mănânci prea mulți carbohidrați cu absorbție rapidă. Gogoșile, produsele de patiserie și prăjiturile sunt pline de carbohidrați nesănătoși și nu îți oferă senzația de sațietate. Mănâncă în locul lor multe fibre (alune, mere, fistic).

4. Te lupți cu stresul. Probleme de la locul de muncă sau relațiile provoacă stres. Acest lucru este des întâlnit, însă te face să ai o alimentație necorespunzătoare. Stresul îți provoacă nivele mari de adrenalină și îți dereglează cortizolul, hormonul stresului. Îți reduce și serotonina și îți păcălește corpul să îi fie foame. Sunt recomandate lecțiile de yoga și muzica liniștitoare precum cea ambientală.

Te-ar mai interesa: Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, trimis în jude...

5. Bei alcool. Paharul de vin dinaintea cinei îți stimulează foamea chiar dacă tocmai ai mâncat. Un studiu publicat în  “Apettite” demonstrează că persoanele cere consumă alcool mănâncă alimente bogate în calorii. Băuturile alcoolice te deshidratează și te păcălesc că îți este foame. Ca să eviți acest lucru, obișnuiește-te să mănânci înainte de a bea alcool și să alternezi cocktailurile cu câte un pahar cu apă.

Te-ar mai interesa: Unul dintre cele mai puternice remedii naturale pe...

6. Nu mănânci suficiente proteine. Deși sună ciudat, dacă ai în farfurie mai multe proteine și grasimi sănătoase îți vei potoli foamea pe termen lung. Cele mai bune surse de proteine le au: iaurtul grecesc, ouale, carnea slabă și cerealele integrale.

7. Nu mănânci destule grăsimi. Ca și proteinele, grăsimile nesaturate îți potolesc foamea.Senzația de sațietate durează și mănânci atuncic când îți este cu adevărat foame. Alimentele bogate în grăsimi sănătoase sunt semințele, avocado, uleiurile și nucile.

Te-ar mai interesa: Lucrul care a salvat cele mai multe vieți, încă de...

8. Sari peste mese. Un alt motiv pentru care nu mănânci sănătoas este săritul peste una din mese. Dacă stomacul tău este gol pentru prea mult timp, hormonul responsabil cu foamea grenalina îți dă peste cap metabolismul. Ca regulă generală, nu lăsa mai mult de 4-5 ore să trecă între mese.

9. Imaginile și reclamele cu mâncăruri delicioase. Facebook și Pinterest sunt bombardate de rețete, poze și videoclipuri cu mâncare. Reclamele cu pizza de la televizor la care te uiți noaptea îți stârnesc poftele. În 2012, un studiu publicat în “Obesity” a demonstrat că atunci când te uiți la imagini cu diferite mâncăruri îți crește nivelul hormonal de grelină.Mirosul are același efect. Te stimulează involuntar să salivezi și în mod automat să ți se facă foame.

10. ”Inhalezi” mâncarea. Chiar dacă stomacul este plin, nu i-ai dat voie creierului să îți creeze starea de sațietate. Încearcă să mănânci încet, să savurezi fiecare înghițitură și să te bucuri de ritualul unei mese bune și sănătoase. După ce termini de mâncat, așteaptă 20 de minute pentru ca senzația de sațietate să se instaleze.

11. Iei medicamente. Anumite medicamente pe care le ei drept tratament te pot face să mănânci mai mult. Este demonstrat că antidepresivele precum Zoloft și Paroxenita și coritcosteroizi precum Prednisol (prescriși pentru alergii, astm, boala inflamatorie intestinală) îți afectează stările de foame. Dacă iei în prezent astfel de medicamente și îți este foame după o masă normală, vorbește cu doctorul de familie pentru a-ți schimba medicamentele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri