joi, martie 30, 2023

14.000 doze de vaccin Moderna ajung în România. Care e diferența dintre vaccinurile Pfizer și Moderna.

Miercuri, 13 ianuarie, va ajunge la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO” prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna. Transportul este asigurat de firma producătoare, dozele de vaccin fiind duse la București pe cale terestră.

„Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoaresă fie distribuite în centreleregionaleși de vaccinare.Vă reamintim faptul că Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România –autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Te-ar mai interesa: Specialist în nutriție: ”Cea mai completă legumă d...

Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, se arată într-un comunicat CNCAV.

Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt foarte asemănătoare

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași.

Te-ar mai interesa: Metoda revoluționară prin care infarctul poate fi ...

Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19. În timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

Stocare termen lung: la -20 grade C

Stocare 2-8 grade C: 30 de zile

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private