Din cuprinsul articolului
Timp de peste un secol, bolile de inimă au fost principala cauză de deces în SUA, iar estimările recente ale Asociației Americane a Inimii arată că aproape jumătate dintre americani prezintă cel puțin unul dintre cei trei factori de risc cheie pentru dezvoltarea acestei afecțiuni: fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.
Dar, spre deosebire de renunțarea la fumat și menținerea unei tensiuni arteriale bune, scăderea colesterolului nu este la fel de simplă cum se credea, potrivit Dr. Joshua Septimus, medic primar la Houston Methodist.
Un panou tipic de colesterol va consta din următoarele teste: trigliceride, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol non-HDL, colesterol total și raportul dintre colesterol și HDL.
„Nu mă uit cu adevărat la rapoarte și nu mă uit cu adevărat la colesterolul total, pe care l-aș considera aproape irelevant în 2024”, spune Dr. Septimus. „De asemenea, aș încuraja oamenii să nu se mai uite la HDL-ul lor. Dacă obțineți un profil lipidic tradițional astăzi, aș încuraja în cele din urmă pacienții să acorde atenție colesterolului lor non-HDL.”
Oamenii se referă adesea la colesterolul „rău” și „bun”, dar Dr. Septimus spune că acești termeni trebuie să fie aruncați deoarece același colesterol se găsește atât în LDL, cât și în HDL.
Iată ce trebuie să știți despre acești doi indicatori cheie ai colesterolului, inclusiv cine ar trebui să îi testeze, cât de des și ce ar putea însemna ei pentru sănătatea inimii dumneavoastră.
Ce sunt lipoproteinele?
Fiind un tip de grăsime, colesterolul nu se dizolvă în apă, ceea ce reprezintă o problemă, având în vedere că sângele este format în mare parte din aceasta. Lipoproteinele, explică Dr. Septimus, sunt particule complexe concepute, la fel ca mașinile, pentru a transporta colesterolul și alte grăsimi prin fluxul sanguin fără a se separa.
Există cinci tipuri principale de particule care transportă colesterolul:
- Chilomicroni
- lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL)
- Lipoproteine cu densitate scăzută (LDL)
- Lipoproteine de densitate intermediară (IDL)
- Lipoproteine cu densitate înaltă (HDL)
ApoB – sau apolipoproteina B – este o proteină specifică care se găsește pe toate particulele de colesterol care cauzează boli de inimă; care include chilomicroni, VLDL, LDL și IDL. Singurul tip care nu implică apoB – și nu este implicat în procesul prin care se formează placa în mucoasa interioară a arterelor – este HDL.
„Ceea ce contează cu adevărat [atunci când vine vorba de verificarea nivelului de colesterol] este numărul de lipoproteine care conțin apoB, iar persoanele care au un HDL ridicat tind să aibă mai puține particule apoB”, spune Dr. Septimus.
Lp(a) – sau lipoproteina(a) – este o variantă unică de LDL care este ca o „particulă purtătoare de apoB pe steroizi”, ceea ce înseamnă că este o particulă mult mai aterogenă (care cauzează boli de inimă) în comparație cu celelalte, potrivit Dr. Septimus. Cu alte cuvinte, persoanele cu niveluri ridicate de Lp(a) sunt mai susceptibile de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o stenoză aortică – un termen care înseamnă îngustarea principalului vas de sânge al inimii.
Problema este că nivelurile de Lp(a) sunt în mare parte determinate genetic și, în prezent, nu există medicamente disponibile pe scară largă care să le poată reduce. În cele din urmă, aproximativ una din trei persoane care au colesterolul familial ridicat va avea, de asemenea, niveluri ridicate de Lp(a), conform CDC.

Cine ar trebui să testeze pentru Lp(a) și apoB?
Dr. Septimus subliniază importanța unor teste de sânge specifice pentru evaluarea riscului cardiovascular, menționând câteva dintre cele mai relevante analize
Testul pentru apoB: Acesta este un test important pentru identificarea lipoproteinelor aterogene (care pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare). Deși non-HDL și lipoproteinele sunt indicatori utili, măsurarea directă a apoB este mai precisă, având în vedere că această proteină joacă un rol important în aterogeneză. Dr. Septimus recomandă acest test anual pentru toți pacienții, având în vedere că este ieftin și bine stabilit.
Testul pentru Lp(a): Lp(a) este o formă specifică de lipoproteină care poate fi un factor de risc pentru boli de inimă. Chiar dacă nu există un tratament specific pentru Lp(a), prezența acesteia este un factor important de risc, similar cu vârsta. Dr. Septimus recomandă testarea Lp(a) pentru toți pacienții și o verificare suplimentară după menopauză în cazul femeilor, deoarece nivelul acesteia se poate modifica în această perioadă.
Scorul de calciu coronarian (CAC): Acesta este un test de imagistică (CT) care măsoară cantitatea de calciu depus în arterele coronare, un indicator al riscului de atac de cord. Dr. Septimus sugerează acest test pacienților cu risc intermediar de boli de inimă și recomandă să fie realizat la intervale de trei până la cinci ani.
Aceste teste, împreună cu evaluarea altor factori de risc, sunt esențiale pentru personalizarea tratamentului și prevenirea bolilor cardiovasculare.