Sari la conținut

Teste de sânge care pot determina cât de repede îmbătrânesc organele unei persoane. Recomandate și pentru cei care par sănătoși

analize de sange

Teste de sânge care pot determina starea de îmbătrânire a organelor. Știți cum se zice „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”! Este perfect valabilă și pentru situația în care o persoană radiază de sănătate, dar poate că, pe dinăuntru, organele sale nu sunt tocmai la același nivel de sănătate.

Exista multe beneficii de a face teste de sânge. Pentru început, este un proces de prevenire a bolii, în care, determinându-vă sângele și componentele sale, puteți face mai multe modificări specifice stilului de viață pentru a preveni orice problemă majoră de sănătate să vi se întâmple sau pentru a vă pregăti pentru un regres care s-ar putea întâmpla în viitorul.

Medicii sfătuiesc ca și cei care par sănătoși să-și facă analize de sânge, mai ales dacă sunt predispuși genetic la anumite boli și tulburări.

Teste de sânge care pot determina cât de repede îmbătrânesc organele unei persoane

Acum, un nou studiu a descoperit că testele de sânge pot determina, de asemenea, cât de repede îmbătrânesc organele unei persoane și dacă există riscul ca acestea să eșueze în viitor.

Potrivit unui raport Independent, oamenii de știință din Marea Britanie au monitorizat 11 organe majore, inclusiv inima și plămânii. S-a constatat că toate sunt predispuse la „îmbătrânire accelerată”, așa cum este definită de „nivelurile anumitor proteine din sânge”.

Echipa, condusă de cadre universitare de la Universitatea Stanford din California, a descoperit că persoanele ale căror organe „îmbătrânesc mai repede decât restul corpului” aveau un „risc mai mare de a dezvolta boli în acel organ anume în decurs de 15 ani”.

Noua lucrare publicată în Nature a afirmat că aproximativ 20% dintre persoanele în vârstă de 50 de ani sau mai mult aveau unul sau mai multe organe îmbătrânind într-o „rată accelerată” în comparație cu restul corpului.

În plus, aproximativ o cincime din cei peste 5.600 de participanți la studiu au îndeplinit criteriile autorilor pentru îmbătrânirea accelerată pentru cel puțin un organ.

„Astfel de organe hiper-îmbătrânite sunt legate de o prevalență mai mare a bolii, iar a avea un organ de o vârstă neobișnuit de avansată este legată de un risc mai mare de moarte prematură”, a constatat studiul.

Poate fi estimată vârsta biologică a unui organ la o persoană aparent sănătoasă

Cele 11 organe majore care au fost analizate, în cinci cohorte independente, de oamenii de știință pentru îmbătrânire au inclus:

  • creier,
  • inimă,
  • ficat,
  • plămân,
  • intestin,
  • rinichi,
  • grăsime,
  • vase de sânge,
  • țesut imunitar,
  • mușchi,
  • pancreas.

Potrivit cercetătorilor, dacă s-ar cunoaște care organe erau în „declin rapid”, s-ar putea dezvălui probleme de sănătate subiacente ale oamenilor. Ei au folosit un „algoritm de învățare automată” pentru a investiga aproximativ 5.000 de proteine din sângele persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani.

„Putem estima vârsta biologică a unui organ la o persoană aparent sănătoasă. Aceasta, la rândul său, prezice riscul unei persoane pentru o boală legată de acel organ”, a spus Tony Wyss-Coray, profesor de neurologie la Universitatea Stanford și autor principal al studiului.

„Putem estima vârsta biologică a unui organ la o persoană aparent sănătoasă. Aceasta, la rândul său, prezice riscul unei persoane pentru o boală legată de acel organ”, a spus Tony Wyss-Coray, profesor de neurologie la Universitatea Stanford și autor principal al studiului. citat ca spunând.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel