Sari la conținut

2023 aduce încă trei zile libere în plus. Iată care sunt

2023 aduce încă trei zile libere în plus. Motivul pentru care se dau aceste zile libere este că preced sau urmează unor zile de sărbătoare. Iată care sunt:

Zilele de 24 ianuarie, 1 iunie și 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor din Codul muncii.

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune

ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform

legii”, se arată în nota de fundamentare. Astfel, dacă hotărârea de guvern va fi adoptată, se va face punte între sărbătorile legale și weekend, notează Jurnalul.ro.

Dacă zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 vor fi stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Cine nu va beneficia de aceste zile libere

Totuși, dispozițiile proiectului de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese.
De asemenea, în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operațiuni de încasări/plăți prin virament care vor fi efectuate în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august
2023 prin centrala Ministerului Finanțelor, precum și datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare, mai notează Jurnalul.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel