marți, ianuarie 31, 2023

”Ajutoare” de la Guvern: Cine va începe noul an cu mai mulți bani și cum se obțin. Va fi oare suficient având în vedere prețurile tot mai mari și viața din ce în ce mai grea…?

Comisia Națională de Prognoză (CNP) promite creșteri salariale substanțiale, veste excelentă pentru milioane de români.

De altfel, instituția guvernamentală care emite prognozele pe baza cărora executivul își bugetează veniturile și cheltuielile estimează că din 2023, salariul minim va crește cu aproximativ 370 de lei.

Te-ar mai interesa: Renunță la acest aliment. Oncolog: ”E otravă!”...

Totuși, ajutoarele oferite de guvern nu vor acoperi rata inflației, pentru că scumpirile cresc într-un mod galopant, aspect confirmat de-a lungul timpului.

Cu cât s-au scumpit alimentele de bază

Astfel, în 2022, inflația a ajuns la 17% și potrivit specialiștilor, pentru cheltuielile de zi cu zi, ce se referă la produsele alimentare de bază, prețurile au urcat, de fapt, la 40%. Așadar, o adevărată povară pentru „clasa de mijloc” și pentru cei mai săraci dintre români.

La final de 2022, câștigul salarial real, care va fi de -2% per total la nivelul anului 2022, în prognoza CNP. Per total, creșterile salariale vor fi cu 2% mai mici decât rata inflației de la nivelul anului 2022.

Te-ar mai interesa: Infarctul silențios NU are simptome vizibile. Care...

În general, creșterile salariale au avut loc în sistemul privat. În sistemul public, salariile au rămas înghețate, cu anumite excepții.

Din mediul privat nu sunt foarte multe semne că bugetele pentru creșterile salariale din 2023 sunt suficiente pentru a acoperi rata inflației.

Potrivit unui sondaj realizat de Korn Ferry, companie de consultanță în resurse umane,  valoarea mediană a creșterilor salariale pregătită de angajatorii români pentru anul 2023 este de 8%, dintre care 4,1% este creșterea suplimentară aplicată din cauza inflației.

Te-ar mai interesa: Previziuni Carmen Harra: „Pe parcursul anului o să...

Pentru anul viitor, Comisia Națională de Prognoză estimează o medie anuală a ratei inflației de 9,6%, adică un scenariu destul de optimist.

Ce promite Guvernul pentru cei mai săraci dintre români

Pentru 2023, Comisia Națională de Prognoză vede un câștig salarial real de 1,7%, iar pentru 2024 prognozează o valoare de 4,7%.

Totuși, acest lucru depinde doar de angajator și de guvern. Dacă angajații nu vor primi majorările promise, „pentru că nu sunt bani”, toate calculele de la CNP vor fi compromise.

Te-ar mai interesa: Oana Roman: Mă bătea de îmi sărea apa în cap!...

Cea mai importantă creștere a în veniturile angajaților în 2023 este cea a salariului minim pe economie.

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 3.000 lei lunar, față de 2.550 lei în prezent.

În mână, salariul minim net pe economie va ajunge la 1.898 de lei, adică cu 374 de lei mai mult decât este în prezent. De majorarea salariului minim de 3.000 de lei vor beneficia 2,18 milioane de âsalariaţi, susține Ministerul Muncii, potrivit RomâniaTV.net.

Te-ar mai interesa: Cum interpretezi singur rezultatele analizelor med...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private