Sari la conținut

21 martie – Ziua Internațională a Sindromului Down. Emilia Ipsas: „dorim să atragem atenția asupra abilităților extraordinare pe care acești oameni le au

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
21 martie: Ziua Internațională a Sindromului Down

Din cuprinsul articolului

Sindromul Down apare atunci când un individ are o copie suplimentară parțială (sau integrală) a cromozomului 21. Nu se știe încă de ce apare acest sindrom, dar sindromul Down a făcut întotdeauna parte din condiția umană. Există în toate regiunile de pe glob și are de obicei efecte variabile asupra stilurilor de învățare, a caracteristicilor fizice și a sănătății.

Accesul adecvat la îngrijire medicală, la programe de intervenție timpurie și la educație incluzivă, precum și cercetarea adecvată, sunt vitale pentru creșterea și dezvoltarea individului.

În decembrie 2011, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 21 martie Ziua Mondială a Sindromului Down (A/RES/66/149). Adunarea Generală a decis, cu efect din 2012, să sărbătorească Ziua Mondială a Sindromului Down pe 21 martie a fiecărui an. Pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la sindromul Down, Adunarea Generală invită toate statele membre, organizațiile relevante ale sistemului Națiunilor Unite și alte organizații internaționale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile neguvernamentale și sectorul privat, să respecte  Ziua SindromuluiDown într-un mod adecvat.

Incidenția Sindromului Down

Incidența estimată a sindromului Down este între 1 din 1.000 și 1 din 1.100 de născuți vii în întreaga lume. În fiecare an, aproximativ 3.000 până la 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.

Calitatea vieții persoanelor cu sindrom Down poate fi îmbunătățită prin satisfacerea nevoilor lor de îngrijire a sănătății, inclusiv controale regulate cu profesioniști din domeniul sănătății pentru a monitoriza starea mentală și fizică și pentru a oferi intervenții în timp util, fie fizioterapie, terapie ocupațională, logopedie, consiliere sau educatie speciala.

Persoanele cu sindrom Down pot atinge o calitate optimă a vieții prin îngrijirea și sprijinul parental, îndrumarea medicală și sistemele de sprijin bazate pe comunitate, cum ar fi educația incluzivă la toate nivelurile. Acest lucru facilitează participarea lor în societatea de masă și împlinirea potențialului lor personal.

O zi mondială ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a problemelor pe care le întâmpină pacienții cu Sindrom Down , apreciază directorul de programe de la Special Olympics România, Emilia Ispas.

Emilia Ispas: „Este foarte important pentru noi să marcăm Ziua Internațională a Sindromului Down, pentru că, în felul acesta, atragem atenția asupra abilităților extraordinare pe care acești oameni le au. Ei pot fi niște prieteni adevărați, pot fi, poate, viitorii noștri colegi sau colegii de școală ai copiilor noștri.

Sunt niște tineri care zi de zi luptă să arate oamenilor cât sunt de valoroși și câte lucruri pot face.

Așadar, nu cred că putem ignora această zi, mai ales că o sărbătorim într-un mod atât de colorat și de amuzant, purtând șosete desperecheate, tocmai pentru a le arăta oamenilor că și cu Sindromul Down se poate trăi frumos atât timp cât noi, oamenii fără dizabilități, conștientizăm acest lucru”, a declarat aceasta potrivit Rador.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel