Sari la conținut

24 – 30 Mai – Săptămâna Internațională a Igienei Menstruale. De ce este acest subiect considirat unul tabu?

Menstruația – cunoscută și ca  perioada lunii – este atunci când sângele și țesutul din uter ies din vagin. De obicei, se întâmplă în fiecare lună.

Sistemul reproducator feminin este compus din:

  • vagin – canalul muscular-elastic care se extinde de la organele genitale externe la uter;
  • uter – organul muscular-cavitar care asigura nutritia si protectia fatului in sarcina; partea inferioara se numeste col uterin;
  • endometru – membrana alcatuita din vase de sange si tesut moale care acopera intern uterul;
  • trompe uterine – canalele care fac legatura intre ovare si uter si unde ovulul intalneste spermatozoidul, avand loc fecundatia (rezulta sarcina);
  • ovare – perechea de glande care produc ovule si hormonii feminini (estrogen si progesteron);

În România sunt aproximativ 4,8 milioane de persoane pentru care menstruația este o realitate lunară. Cu toate acestea, menstruația este în continuare învăluită în rușine și stigmat.

Asociația Iele-Sânziene derulează o campanie de normalizare a menstruației în perioada 24-30 mai 2021, numită BLEED OUT LOUD WEEK. Această campanie este realizată în contextul Zilei Internaționale a Igienei Menstruale (Menstrual Hygiene Day) care are loc anual pe data de 28 mai. 

Menstrual Hygiene Day este o inițiativă internațională pentru normalizarea menstruației și conștientizarea fenomenului period poverty (sărăcia menstruală) și lipsa accesului la produse de igienă menstruală.

Ce se întâmplă în timpul BLEED OUT LOUD WEEK?

Săptămâna BLEED OUT LOUD are loc sub forma unei campanii online de conștientizare a importanței educației menstruale și a accesului la produse de igienă menstruală. Pe durata săptămânii vor fi postate pe platformele de social media ale Asociației Iele-Sânziene o serie de materiale informative referitoare la fenomenul period poverty (sărăcia menstruală), mituri legate de menstruație, igiena menstruală, aspecte legate de menstruație și ciclul menstrual. Seria de postări poate fi urmărită pe paginile de Facebook și Instagram ale asociației sub #BleedOutLoudWeek.

Cu prilejul Săptămânii BLEED OUT LOUD Asociația Iele-Sânziene strânge ultimele semnături pentru petiția inițiată pe platforma Declic – cei peste 17.000 de semnatari ai petiției cer introducerea produselor de igienă menstruală în toate școlile din România.

Pe data de 28 mai, chiar de Ziua Internațională a Igienei Menstruale, echipa Iele-Sânziene va depune semnăturile la Registratura Guvernului.

Toate persoanele care vor să se implice o pot face prin inițierea unor discuții deschise în comunitățile lor despre importanța educației menstruale, stigmatul asupra menstruației sau promovând petiția pentru produse menstruale gratuite în școli. Hashtag-urile campaniei sunt #MHDay2021 #ItsTimeForAction #BleedOutLoudWeek.

Despre Asociația Iele-Sânziene

IELE-SANZIENE este o organizație activă din 2020, care derulează programe de educație menstruală și despre pubertate dedicate adolescentelor. Asociația își propune, prin proiectele derulate, să reducă stigmatul asupra menstruației în societatea românească prin acces la resurse educative și produse de igienă menstruală sustenabile. Toate proiectele și activitățile asociației se bazează pe egalitate de gen, solidaritate și sustenabilitate.

Despre această campanie puteți citi și pe site-ul asociației, aici: https://ielesanziene.org/campania_bleedoutloud/.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: