Sari la conținut

3 cancere greu de depistat. Simptomele sunt adesea confundate cu alte BOLI

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unele tipuri de cancer pot fi foarte greu de depistat, deoarece prezintă foarte puține sau niciun simptom în primele etape ale bolii. Acest lucru face ca diagnosticarea și tratamentul să fie mult mai dificile și crește șansele de a muri.

În fiecare zi se înregistrează aproximativ 460 de decese cauzate de cancer, însumând aproximativ 167.000 de decese pe an. Dar este esențial să depistați boala cât mai devreme posibil.

Potrivit Cancer Research UK, depistarea și diagnosticarea cât mai precoce a tipului de cancer poate salva vieți. Un purtător de cuvânt al organizației caritabile a declarat: „Cancerul care este diagnosticat într-un stadiu incipient, când nu este prea mare și nu s-a răspândit, are mai multe șanse de a fi tratat cu succes.”

Dar unele tipuri de cancer pot fi deosebit de greu de depistat, în timp ce altele sunt mai ușor de observat și de recunoscut. Cancerele de piele, în special, sunt mai frecvent depistate la timp, deoarece schimbările de la nivelul pielii sunt ceva ce puteți observa zi de zi.

Alte forme de boală pot continua să se dezvolte timp de peste 10 ani fără a fi detectate, ceea ce poate face ca tratamentul să fie foarte dificil până în acel stadiu. Aceste tipuri de cancer au în continuare simptome – sunt doar asemănătoare cu alte afecțiuni mai puțin grave și pot fi trecute cu ușurință cu vederea atunci când se face un control.

Cu toate acestea, există trei tipuri de cancer care sunt deosebit de greu de depistat.

Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, dar are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer din Marea Britanie, potrivit organizației caritabile Pancreatic Cancer UK. Mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această boală mor în următoarele trei luni de la aflarea veștii.

Pancreasul este o glandă mare care face parte din sistemul digestiv, situată în spatele stomacului și sub ficat. Potrivit NHS, cele cinci semne ale bolii care ar putea fi confundate cu o altă afecțiune, sau cu o nigulație, includ dureri de stomac persistente, dureri de spate, indigestie, pierdere inexplicabilă în greutate și modificări ale obiceiurilor intestinale.

Alte simptome care ar putea fi mai evidente includ icterul, dificultatea de a înghiți și vărsăturile. De asemenea, pacienții pot suferi de simptomele diabetului, deoarece boala pancreatică oprește producția de insulină.

Doar aproximativ 10 la sută dintre persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic pot fi supuse unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta cancerul, ceea ce face ca șansele de a fi vindecat de boală să fie mult mai mari.

Sursă foto: pixabay

Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o altă formă de cancer dintre cele mai frecvente în Marea Britanie, dar poate fi foarte greu de depistat. Simptomele devin adesea vizibile doar după ce boala a evoluat într-un stadiu avansat, când cancerul este mult mai greu de tratat.

Prin urmare, depistarea precoce a cancerului ovarian este foarte importantă. Deși ar trebui să fim mereu atenți la orice schimbări noi în corpul nostru, NHS a declarat că există două simptome de steag roșu ale bolii pe care le puteți observa în timp ce sunteți la baie – constipație și diaree.

Cancer Research UK a sugerat, de asemenea, să vă vizitați medicul dacă începeți să vă simțiți sătulă rapid sau dacă vă pierdeți complet pofta de mâncare, dacă simțiți dureri în burtă, dacă observați balonare sau dacă aveți nevoie să faceți pipi mai des.

durere colon
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Cancerul intestinal

Această formă de cancer este al doilea cel mai mare ucigaș de cancer din Marea Britanie, după cancerul pulmonar, deoarece este dificil de depistat în stadii incipiente, mai ușor de tratat. Potrivit Bowel Cancer UK, printre semnele bolii se numără sângerarea din partea din spate a intestinului sau modificări ale obiceiurilor intestinale normale, cum ar fi un caca mai liber, caca mai des sau constipație.

Medicii pot simți uneori o umflătură în rect sau în burtă, de obicei în partea dreaptă. Senzația că trebuie să faceți un efort pentru a face caca, chiar și după ce ați deschis intestinele, poate fi, de asemenea, un semn. Pierderea rapidă în greutate și durerea în burtă sau în pasajul din spate ar putea, de asemenea, să indice boala.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel