Sari la conținut

Rugăciune pentru mântuirea sufletelor noastre. 4 martie, Sfântul Gherasim de la Iordan

Rugaciune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Rugaciune catre Sfanta Parascheva

 4 martie, Sfântul Gherasim de la Iordan. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor noastre

Creștinii ortodocși îl cinstesc pe 4 martie pe Sfântul Gherasim de la Iordan.

Calendar creștin ortodox 4 martie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit! - Kanal D Romania

4 martie, Sfântul Gherasim de la Iordan

Cuviosul Gherasim a intrat de tânăr în viața monahală, iar după o perioadă de nevoință în pustiul Tebaidei din Egipt, s-a întors în Lichia. Mai tarziu, la sfârșitul domniei lui Teodosie cel Tânăr, merge în pustiul Iordanului.

Din relatarea vieții sale, aflăm că pe când se afla în pustia Iordanului, Sfântul Gherasim a întâlnit un leu care răgea cumplit din cauza că îi intrase în labă un spin. Când leul l-a văzut pe sfant, s-a apropiat de el și i-a arătat laba rănită. Cuviosul Gherasim, fără frică, i-a scos spinul care se înfipsese foarte adânc. Apoi i-a zis: “Acum ești bine, poți merge”. Dar leul, după ce s-a vindecat, nu l-a mai părăsit pe Cuvios, ci îl urma pretutindeni, ca un adevărat ucenic.

Sfântul Cuvios Gherasim atât era de postitor, încât în Sfântul și Marele Post nimic nu gusta până la luminată zi a Învierii lui Hristos, decât numai își întărea trupul și sufletul cu Sfânta Împărtășanie a dumnezeieștilor Taine.

Rugăciune pentru mântuirea sufletelor noastre

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Privind pururea către Dori­rea Cea Nematerialnică a Dom­nului, ai nesocotit firea cea tre­cătoare, părinte cuvioase. Având totdeauna pe Hristos pe limba ta, Părinte Gherasim, ai întărit adevărul cuvintelor tale prin minuni.

Scara faptelor celor bune străbătând-o, înţelepte, te-ai învrednicit de o privire şi mai Tainică. Pentru aceasta ai şi luat har de a vedea mai înainte de vreme cele ce aveau să fie.

Cu sudorile luptelor tale ce­lor Dumnezeieşti ai udat pustiul cel neroditor şi l-ai arătat pur­tător de roadă, aducând cu el pe oameni la Hristos.

Străbătând scara Dumneze­ieştilor virtuţi, te-ai ridicat la Înălţimea Privirii Celei Înţe­legătoare şi ai primit de la Hristos arătările cele curate ale Dumnezeieştilor Taine. Pentru aceasta, purtătorule de Dum­nezeu, pe tine cu dreaptă cre­dinţă te cinstim şi strigăm: Slavă lui Hristos Celui Ce te-a întărit; Slavă Celui Ce te-a în­cununat pe tine; Slavă Celui Ce a săvârşit, prin tine, tuturor tămăduiri.

Amin!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel