Sari la conținut

5 alimente care cresc instant nivelul tensiunii arteriale

tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dacă aveți de-a face cu hipertensiune arterială sau tensiune arterială, atunci știți că, consumul alimentelor potrivite este cel mai bun mod de a vă gestiona valorile. Consumul de cereale integrale, fructe și legume proaspete, nuci, semințe și leguminoase beneficiază inima. În plus, trebuie să evitați alimentele procesate și alte alimente care sunt bogate în zahăr și sodiu. Există alimente, despre care ați putea crede că sunt sănătoase, dar care vă ridică de fapt nivelul tensiunii arteriale.

Gestionarea tensiunii arteriale sau a oricărei probleme cronice de sănătate poate fi o provocare constantă, chiar copleșitoare uneori. Acest lucru este deosebit de greu atunci când trebuie să evitați un ingredient extrem de gustos și comun: sarea. Nu poți trăi fără sare, dar prea multă  poate crește nivelul tensiunii arteriale și crește riscul de boli de inimă. Consumul de prea multă sare face ca rinichii să elimine corect lichidul, care se poate acumula în organism și poate contribui la hipertensiune în timp.

Hipertensiunea arterială în esență rigidizează și îngustează vasele de sânge, ceea ce în cele din urmă scade cantitatea de oxigen și sânge care curge către organele vitale. Aceasta, la rândul său, forțează inima să pompeze mai mult sânge pentru a compensa deficitul.

Deci, ce puteți face pentru a evita această problemă? Să stai departe de alimentele prea sărate este un prim pas grozav, dar trebuie să fii atent și la următoarele alimente, dintre care poate că nu știi că sunt bogate în sodiu.

Tortile

Este foarte obișnuit să crezi că ceea ce pui în tortilla este mai important decât tortilla în sine. S-ar putea să credeți că obținerea unui wrap (adesea o tortilla) este o alegere mai sănătoasă decât un sandviș.

În timp ce mezelurile și brânzeturile sunt, fără îndoială, bogate în sodiu, trebuie să luați în considerare tortilla.

Conform datelor disponibile despre alimente, o porție de o uncie de tortilla cu făină albă are 194 miligrame (mg) de sodiu. Compară asta cu aceeași porție de tortilla de porumb, care conține doar 13 mg de sodiu.

Adăugarea de pui și brânză la o tortilla de făină poate crește nivelul de sodiu la 601 mg!

Creveți

Mulți oameni se bucură de creveți, deoarece conțin niveluri ridicate de proteine, dar această opțiune de fructe de mare este destul de bogată în sodiu.

De fapt, o porție de 100 de grame (g) de creveți conține 111 mg de sodiu, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).

Creveții locuiesc în habitate de apă sărată, dar acesta nu este singurul motiv pentru care au un conținut ridicat de sodiu. Creveții proaspăt prinși tind să fie înmuiați într-o saramură sărată în câteva minute de la recoltare. Această saramură ajută la reducerea temperaturii acestora mai rapid pentru a preveni formarea cristalelor de gheață în timpul procesului de congelare.

Suc vegetal

Cum poate ceva care sună atât de sănătos să fie bogat în sodiu și dăunător inimii tale? Să fim clari și să spunem că a-ți culce propriile legume sau a cumpăra suc de legume presat la rece este complet sănătos.

Cele mai multe legume sunt în mod natural sărace în sodiu și conțin nutrienți care pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale.

Desigur, ne referim la sucul de legume cumpărat din magazin, care conține ingrediente procesate și conservanți. O cană din suc de legume cumpărat în mod normal din magazin conține 52 mg de sodiu.

Dacă doriți nutrienții din legume, mâncați-le crude, amestecați-le într-un smoothie, fierbeți-le la abur  singur.

Dressing pentru salata

Trista realitate este că, consumul unei salate de legume este sănătos, dar asezonând-o cu un sos cumpărat din magazin poate anula multe dintre beneficiile nutriționale.

Multe sosuri cumpărate din magazin conțin arome adăugate, ingrediente procesate, grăsimi trans și saturate, produse lactate și multe altele.

Un studiu din 2009 privind conținutul de sodiu al mărcilor majore de alimente ambalate din SUA a constatat că sosurile pentru salată aveau cele mai mari concentrații medii de sodiu la 100 g.

De fapt, intervalul de sodiu la 100 g a fost de la 1.072 la 1.067 mg.

A-ți stropi salatele cu dressing îmbuteliat este ca și cum le-ai stropi cu sare. Majoritatea sosurilor îmbuteliate conțin 300 până la 500 mg de sodiu într-o porție de două linguri!

Conserve de legume

Conservele de legume nu sunt deloc rele, din cauza faptului că au în compoziție tiamină, proteine, acid folic, fier, fibre și vitaminele A, C și K.

Din păcate, conservele de legume conțin o mulțime de conservanți și sodiu. Sigur, există soiuri cu conținut scăzut de sodiu și „fără sare adăugată” (care conțin încă sodiu), dar o persoană obișnuită nu cumpără acele soiuri.

O cutie de mazăre verde, de exemplu, are 310 mg de sodiu per porție și, de obicei, există trei până la patru porții per cutie.

Dacă mănânci mazăre proaspătă, aceasta conțin doar șapte mg de sodiu pe cană.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel