Sari la conținut

5 alimentele OBLIGATORII pe timp de vară. Efectul e garantat

morcov

Expunerea incorectă la soare poate favoriza apariția unor probleme pe termen scurt, cum sunt arsurile. Soluțiile topice, cum ar fi aloe vera și crema cu hidrocortizon, nu sunt singurele tale opțiuni.

Mâncatul și băutura anumitor lucruri pot sprijini procesul de vindecare. Uite ce alimente să consumi dacă te confrunți cu această problemă:

Morcovi

Morcovii sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care să le consumi dacă ai o arsură solară, datorită betacarotenului din această legumă.

Betacarotenul este un carotenoid care se găsește în mod natural în multe alimente care sunt (în mod natural) portocalii și galbene. Alături de morcovi, cartofii dulci și pepenele galben conțin, de asemenea, acest carotenoid cheie. Alimentele care nu sunt portocalii, cum ar fi legumele cu frunze verzi (cum ar fi spanacul) sunt, de asemenea, surse bune de betacaroten.

Cercetările au arătat că obținerea unor cantități adecvate de betacaroten în alimentație poate ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de raze UV, potrivit verywellhealth.com.

Laptele fermentat


Produsele din lapte fermentat, cum ar fi kefirul, sunt obținute prin adăugarea de bacterii benefice și/sau drojdie în laptele de lapte. Rezultatul este o băutură care conține culturi vii cu multe beneficii pentru sănătate.

S-a demonstrat că laptele fermentat cu bacterii de acid lactic amplifică repararea ADN-ului și îmbunătățește imunitatea pielii după o arsură solară.

Dacă băutura din lapte fermentat conține, de asemenea, hidrolizate de colagen, aceasta poate favoriza și mai mult sănătatea pielii.

Suc de portocale 100% 

Sucul de portocale 100% fortificat poate furniza 15% din valoarea zilnică recomandată de vitamina D. Băutura vă oferă, de asemenea, un plus de hidratare, antioxidanți și polifenoli.

Cercetările au arătat că polifenolii pot diminua efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB) asupra pielii.

S-a demonstrat că vitamina D ameliorează rapid inflamațiile cauzate de arsurile solare.

Studiile au arătat, de asemenea, că aportul abundent de citrice în alimentație este legat de un risc mai mic de apariție a carcinomului bazocelular (un tip de cancer de piele).

Roșii

Savurarea unui fel de mâncare preparat cu pastă de roșii este o modalitate delicioasă și satisfăcătoare de a vă susține sănătatea pielii în orice moment, dar ar putea fi deosebit de utilă după o arsură solară.

Pasta de tomate conține licopen, un carotenoid care poate oferi protecție pielii.

Într-un studiu, persoanele care au consumat 55 de grame de pastă de tomate cu 10 grame de ulei de măsline zilnic, timp de 12 săptămâni, au avut mai puține probleme de piele induse de expunerea la UV decât persoanele care nu au inclus pasta de tomate în dieta lor.

Alte studii au constatat că consumul de roșii poate contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Rodii

Rodiile sunt o sursă bogată de polifenoli, care pot avea beneficii antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene.

De asemenea, fructul vă poate ajuta să vindecați o arsură solară. Într-un studiu, atât sucul de rodie, cât și extractul de rodie au fost mai eficiente decât un placebo în creșterea dozei minime de UVB necesare pentru a induce eritem, subliniind efectele protectoare ale rodiei împotriva deteriorării celulelor induse de UVB.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel