Sari la conținut

5 dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Sună imediat la 112! 

fibromialgie
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cele mai ciudate boli

5 dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Sună imediat la 112! 

Când simți o durere bruscă, de unde știi când să aștepți și când să solicitți imediat asistență medicală? Există o regulă generală conform căreia dacă durerea este suficient de puternică încât să te facă să te gândești să mergi la spital, ar trebui să mergi.

Medicii preferă să vadă pe cineva și să-l trimită acasă după ce au stabilit că problema lor este indigestia, decât ca persoana respectivă să rămână acasă, cu un atac de cord sau o altă problemă gravă. Cele mai frecvente semne de durere care ar putea semnala o problemă gravă de sănătate includ cele enumerate mai jos.

Dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Dureri în piept

Durerea de atac de cord se poate simți ca o presiune în centrul pieptului, care se poate extinde la maxilar, gât și braț. Alte semne posibile de atac de cord includ durerea care se agravează atunci când faci efort, dificultăți de respirație, greață și transpirație.

La spital, o persoană cu dureri în piept va face o electrocardiogramă (EKG) pentru a verifica dacă există probleme cu activitatea electrică a inimii. Dacă ai simptome de atac de cord, sună imediat la 122.

Durere de cap

Deși majoritatea durerilor de cap nu sunt un semn al unei probleme medicale severe, există o excepție: durerea care apare brusc, în special după efort și se simte ca cea mai mare durere de cap din viața ta. Acesta ar putea fi un semn al unui anevrism sau al sângerării la nivelul creierului. La spital, o persoană cu o durere de cap bruscă și severă poate avea o scanare CT sau RMN.

Dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Dureri de picioare

Dacă aveți dureri de picior împreună cu umflarea piciorului, ar putea fi un semn al unui cheag de sânge. Durerea cauzată de un cheag de sânge se simte ca o pulsație sau durere. Un cheag de sânge este diagnosticat cu ultrasunete.

Cheagurile de sânge trebuie identificate și tratate cât mai repede posibil, deoarece un cheag netratat s-ar putea mări, se poate rupe și ajunge la plămâni, unde poate provoca o problemă care pune viața în pericol.

Durere abdominală

Cauzele frecvente ale durerii abdominale includ apendicita, calculii biliari (depozite întărite de lichid digestiv care se pot forma în vezica biliară), pancreatita (un pancreas inflamat) și diverticulita (atunci când pungile din peretele colonului se inflamează sau se infectează).

Apendicita este asociată cu dureri în partea dreaptă inferioară a abdomenului și este adesea însoțită de febră, greață și vărsături. Oricine are aceste simptome ar trebui să meargă direct la Urgențe. Calculii biliari provoacă durere în secțiunea superioară dreaptă a abdomenului, adesea după ce ai consumat o masă grasă. Durerea poate fi severă și este adesea asociată cu greață.

Dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Dureri de spate

În timp ce majoritatea cazurilor de dureri de spate sunt cauzate de încordarea musculară, unele tipuri de dureri de spate sunt un semn al unei probleme mai grave. Durerea de spate asociată cu slăbiciune și amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor sau însoțită de febră trebuie evaluată imediat.

Acest tip de durere de spate ar putea fi un semn al unei infecții a măduvei spinării, care ar trebui tratată imediat pentru a reduce riscul de deteriorare permanentă a măduvei spinării. Durerea severă în partea superioară a spatelui, indiferent dacă este sau nu însoțită de durere în piept, ar putea fi un semn al unui atac de cord sau al unui anevrism.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel