sâmbătă, iunie 25, 2022

Pancreasul este un organ important, responsabil pentru producerea de enzime și hormoni esențiali funcționării corespunzătoare a corpului. Aceste substanțe sunt indispensabile digestiei și procesului endocrin, în lipsa cărora se pot dezvolta o multitudine de afecțiuni grave.

Atunci când pancreasul nu mai funcționează la un nivel optim, digestia este afectată, iar nutrienții nu mai ajung în organism. Astfel, în lipsa „hrănirii” corespunzătoare a celulelor, țesuturilor și organelor, apar o multitudine de probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic ...

Adesea, un pancreas bolnav poate avea simptome comune cu alte afecțiuni. De aceea, dacă manifestați oricare dintre simptomele menționate mai jos, este indicat să cereți sfatul medicului și să urmați un consult amănunțit.

5 semne ale pancreasului bolnav

Durere în zona abdominală

Deși pancreasul bolnav nu provoacă mereu simptome, în cazul afecțiunilor mai grave (precum cancerul de pancreas sau pancreatita cronică) apare durerea abdominală.

Durerea care provine din centrul abdomenului și iradiază în zonele apropiate ar putea semnala cancerul de pancreas. Pe de altă parte, dacă durerea apare brusc și este foarte intensă, ar putea fi vorba despre pancreatită acută.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Stare de amețeală după consumul alimentelor grase

Amețeala și voma sunt simptome importante în depistarea afecțiunilor pancreasului. Pancreasul produce enzime care ajută la procesarea alimentelor grase. Când pancreasul nu mai funcționează bine, aceste alimente nu pot fi digerate optim, sau deloc, lucru ce se manifestă prin amețeală sau vomă, potrivit prevention.com.

Pierzi brusc în greutate

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Fluctuațiile de greutate corporală, însoțite de durerile abdominale pot semnala o boală a pancreasului. Nu uita că aceste fluctuații pot fi asocitate și altor afecțiuni. Dacă observi că pierzi brusc în greutate programează un control de specialitate.

Suferi de diabet

Pancreasul este implicat în producerea unor hormoni implicați în reglarea zahărului din sânge. Dacă pancreasul este bolnav, hormonii necesari nu sunt secretați, iar riscul de a dezvolta diabet este mai mare.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

Schimbări ale scaunului

Schimbările scaunului, precum culoarea mai deschisă, pot semnala faptul că nutrienții nu au fost absorbiți cum trebuie în organism. Acesta este un simptom al pancreasului bolnav, deoarece acesta nu mai poate produce suficiente enzime digestive. De asemenea, scaunul uleios poate semnala același lucru, deoarece un pancreas bolnav duce la incapacitatea organismului de a procesa grăsimile consumate.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private