Sari la conținut

5 semne că organismul tău are un nivel extrem de scăzut de vitamina D și ce complicații se pot dezvolta 

Vitamina D are un rol este extrem de important în îndeplinirea mai multor funcții ale corpului. Studiile de laborator au descoperit că vitamina D poate reduce creșterea cancerului, inhiba infecțiile și poate reduce inflamația.

Vitamina D ajută, de asemenea, organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul, două minerale importante de care are nevoie organismul. Cel mai important rol al vitaminei D este de a menține oasele sănătoase și puternice.

5 semne că organismul tău are un nivel extrem de scăzut de vitamina D 

Având în vedere diferitele roluri pe care le joacă vitamina D în corpul nostru, este esențial să știm când organismului îi lipsește și cum să reechilibrăm nivelurile de vitamina D.

Iată câteva simptome ale deficienței de vitamina D pe care trebuie să le cunoașteți.

1. Insomnie: Nivelurile scăzute de calciferol vă pot afecta modelul de somn, deoarece lipsa acestei vitamine crește nivelul hormonului de stres sau cortizol. Din acest motiv, este cel mai probabil să fii obosit mai des. Deficitul de vitamina D este asociat cu cicluri scurte de somn, treziri nocturne și alte tulburări de somn.

2. Durere în oase: Aceasta este una dintre cele mai importante manifestări musculo-scheletice ale vitaminei D. Datorită nivelului scăzut de vitamina D, poți simți durere în oase, slăbiciune în mușchi, masă osoasă scăzută și fracturi. Vitamina D scăzută duce, de asemenea, la căderi frecvente și crește riscul de răni asociate cu acestea.

3. Îmbolnăviri dese: Vitamina D este asociată cu incidența frecventă a bolilor. Datorită rolului său semnificativ în sistemul imunitar, lipsa vitaminei D expune organismul la diferite tipuri de agenți patogeni. Mai multe studii au descoperit că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D prezintă un risc mai mare de a face răceli, astm și infecții gripale.

4. Depresie: Debutul depresiei se poate datora mai multor motive, iar lipsa vitaminei D este una proeminentă printre acestea. Există mai puțină conștientizare cu privire la vitamina D și sănătatea mintală și de aceea mulți oameni nu văd această legătură. Studiile au descoperit o relație între simptomele depresiei și nivelurile scăzute de vitamina D. 

5. Căderea părului: Vitamina D are un rol cheie în stimularea foliculilor de păr și accelerarea creșterii părului. Lipsa acestei vitamine duce la creșterea proastă și a părului și, de asemenea, provoacă căderea masivă a părului. Nivelurile scăzute de vitamina D opresc, de asemenea, creșterea părului nou.

Complicațiile deficitului vitaminei D

Un deficit de vitamina D în organism poate duce la creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă, crește și riscul de afectare cognitivă, provoacă astm bronșic sever și are, de asemenea, un rol în creșterea cancerului.

Nivelurile scăzute de vitamina D afectează sănătatea oaselor și reduc funcția imunitară din organism.

Cei care au boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, pot avea niveluri scăzute ale acestei vitamine esențiale, deoarece sistemul intestinal la aceste persoane nu este capabil să absoarbă vitamina.

Persoanele obeze au, de asemenea, niveluri scăzute de vitamina D în sânge, deoarece vitamina D se acumulează în țesuturile adipoase la acești indivizi. În afară de acestea, persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală de bypass gastric sunt, de asemenea, probabil să aibă un nivel scăzut de vitamina D.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel