Sari la conținut

Exces de vitamine? Vitamina D poate fi dăunătoare? Ce spun specialiștii

Surse naturale de vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Intrată în conștiința oamenilor ca „vitamina soarelui”, deoarece este produsă în timpul expunerii la razele soarelui, vitamina D are numeroase beneficii pentru organism, de la menținerea sănătății sistemului osos și a unui sistem imunitar puternic, până la suportul oferit în reglarea nivelului de insulină. Dacă vara beneficiem de aportul de vitamina D de la soare, iarna putem să o luăm sub forma suplimentelor existente în farmacii, potrivit site-ului Coventry Telegraph.

Exces de vitamine? Vitamina D poate fi dăunătoare?

Pentru cei care petrec mai mult timp în interior, experții sugerează că ar trebui să ia 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor. În cazuri extreme, lipsa vitaminei D poate duce la deformări ale oaselor, cum ar fi rahitismul la copii, și la o serie de afecțiuni la adulți.

Dar, pentru că și în acest caz se aplică citatul ”ce-i prea mult strică”, medicii avertizează că excesul de vitamina D sub formă de suplimente poate fi dăunător și trebuie evitat. Institutul Național de Sănătate (NIH) din Marea Britanie sugerează că nivelurile foarte ridicate de vitamina D din sânge pot duce la urinare excesivă. Deci, dacă ați observat că mergeți mai des decât de obicei la toaletă, ar trebuie să analizați aportul de vitamina D.

Greață, slăbiciune musculară, deshidratare și chiar deces

Alte semne care pot da de gândit includ greață, vărsături, slăbiciune musculară, confuzie, pierderea poftei de mâncare, deshidratare, sete excesivă și chiar pietre la rinichi.

”Nivelurile extrem de ridicate de vitamina D pot provoca insuficiență renală, bătăi neregulate ale inimii și chiar decesul”, avertizează NIH.

Nivelurile foarte ridicate de vitamina D sunt „aproape întotdeauna” cauzate de consumul de cantități mari de vitamina D din suplimentele alimentare, adaugă NIH.

Vestea bună este că nu putem obține prea multă vitamina D de la soare, deoarece pielea limitează cantitatea de vitamina D pe care o produce.

Expunerea la soare, una din modalitățile prin care poate fi asigurată doza necesară

Expunerea la soare rămâne una dintre modalitățile prin care poate fi asigurată doza necesară de vitamina D. Alte surse naturale de vitamina D sunt: peștele gras (somon, macrou, ton, sardine), codul și uleiul de ficat de cod, gălbenușul de ou și portocalele.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel