Sari la conținut

6 beneficii ale kefirului pentru sănătate, susținute de știință

beneficii pentru sanatate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
kefir

Kefirul este un aliment popular pentru sănătate, care conține o mulțime de compuși bioactivi, dintre care până la 30 sunt tulpini probiotice benefice. Aceste bacterii sănătoase fac din kefir o băutură benefică pentru digestie și sănătatea intestinală generală. De fapt, experții în sănătate consideră că kefirul este mai bun pentru intestin decât iaurtul grecesc. Totuși, dacă ați fost pe gânduri cu privire la încorporarea chefirului în dieta dumneavoastră, beneficiile pentru sănătate susținute de știință din acest articol ar trebui să vă influențeze.

Ce este kefirul?

Kefirul este făcut folosind „boabe” inițiale care sunt o combinație de drojdie și bacterii. Este o băutură fermentată care rezultă din boabele de chefir care interacționează cu laptele. Chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză pot bea de obicei chefir în siguranță.

Boabele de chefir prezintă un amestec simbiotic microbian complex de bacterii lactice și drojdii într-o matrice polizaharidă-proteică. Ce înseamnă asta, totuși? Ei bine, potența chefirului s-a răspândit prin triburi de-a lungul a mii de ani, ajutând la tratarea diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv tuberculoza în secolul al XIX-lea.

Până în 2027, experții în sănătate proiectează că dimensiunea pieței globale a kefirului va ajunge la 1,84 miliarde de dolari. De ce este această băutură atât de populară? Ei bine, continuă să citești pentru a afla.

Probiotic mai puternic decât iaurtul

Boabele de chefir conțin până la 61 de tulpini de bacterii și drojdii, ceea ce le face surse diverse și bogate de probiotice.

dieta cu kefir

Această diversitate poate varia, totuși. Aceste microorganisme vă pot influența sănătatea în mai multe moduri. De exemplu, pot îmbunătăți digestia, pot îmbunătăți sănătatea mintală și pot ajuta la gestionarea greutății.

În ciuda faptului că iaurtul este o sursă populară de probiotice în dieta occidentală, chefirul este o sursă mult mai puternică de probiotice.

 

Sprijină digestia și sănătatea intestinală

Profesioniștii din domeniul sănătății încurajează adesea oamenii să consume probiotice după ce iau antibiotice. Compușii probiotici acționează pentru a restabili flora intestinală pe care o pierdeți ca urmare a administrării antibioticelor.

Potrivit cercetărilor, consumul de alimente bogate în probiotice poate restabili echilibrul intestinal și poate lupta împotriva bolilor gastro-intestinale precum boala Crohn, ulcerul și sindromul intestinului iritabil (IBS).

Dovezi suplimentare arată că chefirul poate modifica compoziția microbiotei intestinale într-un mod sănătos. Studiile leagă consumul de chefir cu o performanță fizică îmbunătățită și cu capacitatea de a combate oboseala.

Reduce riscul de osteoporoză

Osteoporoza este o preocupare majoră în țările occidentale, în special în rândul femeilor în vârstă. Caracterizată prin deteriorarea țesutului osos, osteoporoza crește riscul de fracturi.

Deși consumul unor cantități adecvate de calciu este o modalitate eficientă de a întări oasele, creșterea aportului de vitamina K2 este, de asemenea, un pas important de făcut.

Chefirul conține cantități suficiente atât de calciu, cât și de vitamina K2, care are un rol în metabolismul calciului. Persoanele care suplimentează cu vitamina K2 reduc riscul de fracturi cu până la 81%.

În cele din urmă, studii recente pe animale au descoperit că consumul crescut de chefir a dus la o mai bună absorbție a calciului în celulele osoase. Aceasta este o veste excelentă, deoarece creșterea absorbției de calciu în celulele osoase poate îmbunătăți densitatea osoasă generală.

Potențial luptator împotriva cancerului

Cercetătorii au indicat că anumiți compuși din băuturile probiotice precum chefirul ajută organismul să se apere împotriva răspândirii celulelor canceroase. Începând de acum, probioticele din chefir pot inhiba răspândirea celulelor canceroase de stomac, potrivit unor studii in vitro.

Alte studii au descoperit că produsele lactate fermentate precum chefirul pot reduce creșterea tumorii prin îmbunătățirea funcției imunitare. Mai multe cercetări sunt însă necesare în această chestiune.

Un studiu a constatat că extractul de chefir a funcționat pentru a reduce cantitatea de celule umane canceroase de sân cu 56% cu doar 14% extract de iaurt.

Îmbunătățește simptomele alergiei

Cel mai adesea, simptomele alergiei sunt legate de probleme inflamatorii din organism.

Un studiu efectuat pe animale de cercetare a constatat că chefirul reduce celulele inflamatorii care perturbau căile de aer și funcția pulmonară. În plus, chefirul a reușit să scadă acumularea de mucus într-un studiu pe șoareci.

Organismele vii care există în chefir au o capacitate dovedită de a îmbunătăți funcția imunitară, suprimând în cele din urmă reacțiile alergice. Procedând astfel, chefirul poate modifica răspunsul organismului la punctele de focar ale sistemului pentru alergii.

Contribuie la o piele mai sănătoasă

Când creșteți prezența bacteriilor bune în organism, începeți să experimentați o sănătate generală mai bună.

Aducerea bacteriilor bune în prim plan susține pielea în mai multe moduri. Nu numai că creșterea bacteriilor benefice ajută la problemele sistemice ale pielii, dar ajută și la recuperarea după arsuri și erupții cutanate.

Cercetătorii au identificat că chefirul conține kefiran, un carbohidrat care îmbunătățește calitatea generală a pielii. De asemenea, îmbunătățește capacitatea de a se vindeca de răni și de a proteja țesuturile conjunctive.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel