Sari la conținut

6 cauze ale colesterolului mărit 

apa caldă scade colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

6 cauze ale colesterolului mărit.

Colesterolul este o un tip de grăsime care poate fi găsită în sânge. Deși un anumit colesterol este bun – corpul dvs. are nevoie de el pentru a construi celule sănătoase – având un colesterol foarte ridicat (cunoscut și sub numele de hiperlipidemie sau hipercolesterolemie) poate avea un impact negativ asupra inimii dvs., ducând în cele din urmă la boli de inimă, potrivit Clinicii Mayo.

În unele situații, acest lucru poate duce la depunerea de grăsimi în vasele de sânge (o afecțiune denumită ateroscleroză), ceea ce face mai dificil fluxul de sânge prin artere. Prin urmare, nu se poate nega. A avea colesterol ridicat este o situație foarte periculoasă.

Nivelul de colestrol este măsurat printr-un test de sânge efectuat fie în spital dacă pacientul este internat, fie într-un laborator de analize medicale la recomandarea medicului.

Acest test se face cu condiția ca pacientul să nu consume alimente grase în ultimele 12 ore și nici medicamente care pot influența rezultatul. În acest fel se obțin 4 rezultate ce corespund urmatoarelor fracțiuni:
• LDL colesterolul (colesterolul rău)
• HDL colesterolul (colesterolul bun)
• trigliceridele

6 cauze ale colesterolului mărit 

Vestea bună este că există multe modalități de a vă menține colesterolul scăzut. Dar este important să înțelegeți cauzele colesterolului mărit înainte de a începe să îl reduceți.

1. Alimentația nesănătoasă

O dietă bogată în colesterol „rău” (cunoscut clinic ca lipoproteină cu densitate scăzută colesterol, LDL) poate crește nivelul colesterolului și poate duce la boli de inimă. De aceea, este important să evitați grăsimile trans, care sunt pline de colesterol LDL.

Grăsimile trans pot fi găsite în mai multe alimente nesănătoase, de la hamburgeri de tip fast-food până la produse de patiserie (de exemplu, gogoși, prăjituri și tarte). Pentru a combate colesterolul ridicat, încercați să consumați o mulțime de cereale integrale (cum ar fi pâinea integrală de grâu și pastele). Și, de asemenea, să consumați o mulțime de fructe și legume proaspete.

Mai mult de atât, ar trebui să înlocuiți carnea roșie mai puțin sănătoasă cu tipuri de pește sănătos pentru inim. De exemplu, somonul, codul, tonul și halibutul. Toate acestea spune conține acizi grași omega-3 despre care se știe că ajută la menținerea sănătății inimii.

2. Greutate în exces

A fi supraponderal este un factor de risc major pentru a avea colesterol mărit. Mulți oameni care se luptă cu obezitatea consumă prea mult colesterol LDL, care poate fi găsit în alimentele bogate în grăsimi trans.
Cercetările au arătat că exercițiile fizice pot ajuta la scăderea colesterolului. Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică regulată și moderată poate crește nivelul lipoproteinelor cu densitate ridicată (HDL) sau nivelului de colesterol „bun”.
În timp, s-a demonstrat că acest lucru poate scădea greutatea și reduce nivelurile de colesterol LDL. Desigur, este important să vă consultați medicul înainte de a vă angaja într-un plan de exerciții agresiv. Dacă în prezent sunteți supraponderal și doriți să vă reduceți colesterolul, vă recomandăm să începeți cu activități fizice moderate. Cum ar fi mersul pe bicicletă sau plimbările rapide.

Cauze ale colesterolului mărit

3. Fumatul

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că fumatul dăunează sănătății dumneavoastră. Dar este în mod special deranjant în ceea ce privește colesterolul, deoarece scade nivelul colesterolului HDL, provocând în același timp vătămări fizice ale căptușelii vaselor de sânge.
În timp, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Ceea ce poate duce în cele din urmă la ateroscleroză (sau întărirea arterelor) și atacuri de cord. Este demn de remarcat faptul că fumul pasiv (sau respirația fumului de țigară al altora) poate avea și acest efect.
Deci, dacă aveți colesterol mărit (și chiar dacă nu aveți), ar trebui să renunțați imediat la fumat. O serie de studii, dezvăluie că renunțarea la obicei poate începe imediat procesul de revigorare a nivelurilor HDL.

4. Vârsta

Cu cât ești mai în vârstă, cu atât vei avea mai multe șanse să faci față colesterolului ridicat. Acest lucru se datorează faptului că adulții mai în vârstă au mai puține șanse să facă exerciții fizice (din cauza diverselor probleme de mobilitate).
Cercetări din partea guvernului SUA a arătat că bărbații cu vârsta peste 45 de ani și femeile cu vârsta peste 55 de ani prezintă automat un risc mai mare de colesterol ridicat. Vestea bună este că există lucruri pe care le pot face adulții în vârstă pentru a-și reduce nivelul colesterolului. Exercițiile fizice vă ajută, dar chiar dacă aceasta nu este o opțiune, puteți reduce colesterolul consumând alimente sănătoase (de exemplu, cereale integrale și fructe și legume), slăbind și renunțând la fumat.

5. Bărbați VS Femei

Bărbații sunt mult mai susceptibili de a fi diagnosticați cu colesterol ridicat decât femeile. Și pentru mulți bărbați, acest lucru înseamnă că prezintă un risc mult mai mare de a avea un atac de cord decât omoloagele lor de sex feminin.
De exemplu, un studiu recent arată că din 40.000 de bărbați și femei cu vârsta sub 60 de ani că nu numai bărbații sunt mai susceptibili de a trata colesterolul mărit. De asemenea, a mai arătat că  și bărbații cu colesterol ridicat au avut un risc de 3 ori mai mare de a avea un atac de cord decât femeile care au avut colesterol mărit.
De aceea, este esențial pentru toți bărbații, în special pentru cei cu vârsta peste 45 de ani, să li se testeze nivelul colesterolului. Dacă este detectat colesterolul ridicat, ar trebui să luați în considerare în mod serios modificările grave ale stilului de viață, precum schimbarea dietei, pierderea în greutate și renunțarea la fumat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel