Sari la conținut

6 probleme medicale care pot fi agravate de soare

Soarele este foarte bun pentru sănătatea noastră, însă poate și să ne îmbolnăvească. Ca să prevenim arsurile solare trebuie să nu ieșim din casă de la ora 11 la ora 17.00 decât când este strict necesar. Și să folosim creme de protecție. Însă, anumite afecțiuni deja existente tot se pot agrava.

Faptul că există o legătură între expunerea necontrolată la soare și melanom sau carcinom este un lucru cert. Cel puțin, așa spun medicii dermatologi an de an. Aceștia susțin că peste 90% dintre carcinoame și 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea necontrolată la ultraviolete. Din păcate, nu există o cremă care să asigure protecție de 100%.

Iată ce afecțiuni se pot agrava ca manifestare odată cu expunerea la soare:

  • Alunițele au de suferit. Ele își pot modifica forma și poate să apară cancerul de piele. De aceea, evită statul în soare între orele 11.00 și 17.00.
  • Eczemele pot fi și ele agravate de expunerea la soare. Persoanele cu alergii la soare pot să aibă erupții cutanate serioase și să necesită control de urgență medical.
  • Când este caniculă, expunerea prelungită și necontrolată la soare duce la agravarea virusului herpesului. De aceea, acești pacienți nu trebuie să se expună la razele soarelui decât cu maximă prudență. Sau să-și protejeze gura de herpesul bucal. La farmacie găsești soluții în acest sens, de exemplu.
  • Petele maronii care apar pe piele după 40 de ani se accentuează la soare. Ele sunt direct asociate cu înaintarea în vârstă dar și cu expunerea la soare.
  • Cuperoza sau rozaceea se vor accentua vara. Principalul vinovat fiind soarele puternic.
  • Keratoza actinica este o altă boală agravată de soare. Aceasta se observă mai ales la atingere deoarece produce anumite excrescențe solzoase. Dacă ai astfel de probleme, mergi urgent la medicul dermatolog pentru stabilirea diagnosticului și a unui tratament adecvat.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel