Sari la conținut

Șapte fructe pe care diabeticii ar trebui să evite. Află și care sunt fructele și alimentele cu IG scăzut

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele șapte fructe cu IG ridicat periculoase pentru diebatici

Pacienții diabetici ar trebui să evite anumite fructe în dieta lor, deoarece le-ar putea crește riscul de a face față creșterilor de zahăr din sânge.

Fructele ar trebui să fie întotdeauna incluse în dieta unei persoane, ca parte a unui stil de viață sănătos, deoarece conțin atât de multe vitamine și minerale și sunt, de asemenea, sărace în calorii, făcându-le gustarea perfectă.

Cu toate acestea, există anumite fructe care sunt considerate „periculoase” pentru persoanele cu diabet, deoarece au un indice glicemic (IG) ridicat. Fructele precum bananele, mango, stafidele și perele ar trebui evitate datorită indicelui glicemic ridicat.

Diabetul este o afecțiune pe tot parcursul vieții, care face ca nivelul zahărului din sânge al unei persoane să crească prea mult până la punctul în care organismul său nu poate descompune corect glucoza.

Se recomandă pacienților cu diabet să includă o gamă largă de fructe în dieta lor, dar experții în sănătate avertizează să se evite anumite fructe care au un indice glicemic (IG) mai mare.

Ce este indicele glicemic

Indicele glicemic (IG) este un sistem de evaluare care arată cât de repede alimentele care conțin carbohidrați vă afectează nivelul glicemiei atunci când sunt consumate. 

Alimentele cu indice glicemic ridicat se descompun foarte repede, determinând creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge. Persoanele cu diabet se referă la creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge drept „creșteri” ale zahărului din sânge.

În plus, pentru cei care își produc propria insulină, alimentele cu IG ridicat pot forța organismul să încerce să producă un val de insulină pentru a contracara carbohidrații cu acțiune rapidă și o consecință comună a acestui lucru este senzația de foame în decurs de două până la trei ore, ceea ce îl poate lăsa pe cel care face dietă să dorească mai multă mâncare.

Pentru persoanele cu diabet zaharat, acest lucru poate fi deosebit de periculos, deoarece capacitatea organismului de a controla nivelul glicemiei este redusă sau inexistentă, potrivit Diabetes.co.uk. 

fructe
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fructe cu IG ridicat pe care diabeticii ar trebui să le evite. Alimente benefice

Potrivit Diabetes.co.uk, fructele cu IG ridicat includ: 

 • Banane
 • Portocale
 • Mango
 • Strugurii
 • Stafide
 • Curmale
 • Pere

Fructele care au o evaluare IG mai mică includ:

 • Fructe de padure,
 • Grapefruit,
 • Liwi,
 • Prune.

Alimentele cu IG mai scăzut sunt recomandate diabeticilor, dar menținerea dietei lor echilibrate este, de asemenea.  Unele alimente cu IG scăzut, cum ar fi alimentele integrale, fructele, legumele, fasolea și lintea, sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.

Cu toate acestea, folosind indicele glicemic pentru a decide dacă alimente sau combinații de alimentele sunt sănătoase pot induce în eroare. Alimentele cu IG ridicat nu sunt neapărat nesănătoase și nu toate alimentele cu IG scăzut sunt sănătoase.

Deoarece alimentele cu IG scăzut tind să se descompună mai lent, este mai puțin probabil să provoace o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge în comparație cu alimentele cu IG ridicat și, prin urmare, sunt o opțiune mai bună pentru menținerea stabilă a glicemiei. niveluri.

Favorizarea alimentelor cu IG scăzut în detrimentul alimentelor cu IG ridicat vă face să vă simțiți mai mulțumiți pe o perioadă mai lungă de timp și mai puțin probabil să vă simțiți foame înainte de următoarea masă.

Alte exemple de alimente cu un IG ridicat includ:

 • Zahăr și alimente cu zahăr
 • Băuturi răcoritoare cu zahăr
 • Pâine albă
 • Cartofi,
 • Orez alb.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel