duminică, septembrie 26, 2021

Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății, sărbătorită la 7 aprilie în fiecare an, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a altor organizații conexe. Prima Adunare Mondială a Sănătății a decis să sărbătorească Ziua Mondială a Sănătății pe 7 aprilie a fiecărui an, cu efect din 1950.

Ziua Mondială a Sănătății are loc pentru a marca fondarea OMS și este văzută ca o oportunitate de către organizație de a atrage atenția la nivel mondial asupra unui subiect de importanță majoră pentru sănătatea globală în fiecare an.

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii anuale oficiale globale de sănătate marcate de OMS, împreună cu Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială fără tutun, Ziua mondială a SIDA, Ziua mondială a donatorilor de sânge și Ziua mondială a hepatitei.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat un comunicat de presă privind sănătatea românilor, iar datele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Peste 90% dintre românii cu vârsta de 15 ani mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport

Statistica INS prezintă  că din totalul populaţiei României de peste 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Iar acest procent se împarte pe mai multe grupe:

  • 71,1% dintre aceștia (cei 8,4%) urmează un regim legat de consumul redus de sare;
  • 62,2% – regim legat de consumul de grăsimi;
  • 51,2% – regim legat de consumul de zahăr;
  • 24,5% – regim legat de consumul de calorii.

Populația din mediul rural (72,8% din cei intervievați) este mult mai atentă când vine vorba de consumul de sare decât românii din mediul urban (69,9%). În ceea ce înseamnă regimul sporit al numărului de calorii, procentul este 28% mediul urban vs. 19,6% mediul rural. La regimul privind consumul de zahăr, tot urbanul stă mai bine (53% faţă de 48,5%).

Consumul de fructe la români

Când vine vorba de consumul fructelor, INS a descoperit că, din totalul populaţiei rezidente, 99,4% au consumat fructe (începând cu bebelușii de 6 luni). Iar 26,5% dintre români au spus că zilnic mănâncă fructe.

Pe categorii, avem astfel:

  • Femeile consumă fructe într-o proporție mai mare (29,8%) decât bărbații (23,1%);
  • 32,1% dintre cei care stau în orașe consumă zilnic fructe, în timp ce în mediul rural procentul este de doar 20,1%;
  • Românii cu vârsta până în 24 ani consumă în medie 1,9 porţii de fructe pe zi. Cei trecuți de 75 de ani, consumă mai puţin (1,7 porţii/zi).

Activitatea sportivă a românilor: mersul pe jos pentru rezolvarea activităților zilnic

Mersul pe jos (pentru diferite treburi, nu neapărat ca plăcere/ relaxare) este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă (5 ani +) o desfășoară. Timp de cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită. De fapt, numărul mediu de zile de mers pe jos, într-o săptămână obişnuită, scade pe măsură ce înaintăm în categoriile de vârstă:

  • grupa de vârstă 5-14 ani – 6,1 zile;
  • grupa de vârstă 15-24 ani – 6 zile;
  • grupa de vârstă peste 75 de ani – 4,8 zile.

 

Ultimele stiri