Sari la conținut

7 Aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. Raport INS privind sănătatea românilor. Datele sunt îngrijorătoare

ziua mondiala a sănătății

Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății, sărbătorită la 7 aprilie în fiecare an, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a altor organizații conexe. Prima Adunare Mondială a Sănătății a decis să sărbătorească Ziua Mondială a Sănătății pe 7 aprilie a fiecărui an, cu efect din 1950.

Ziua Mondială a Sănătății are loc pentru a marca fondarea OMS și este văzută ca o oportunitate de către organizație de a atrage atenția la nivel mondial asupra unui subiect de importanță majoră pentru sănătatea globală în fiecare an.

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii anuale oficiale globale de sănătate marcate de OMS, împreună cu Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială fără tutun, Ziua mondială a SIDA, Ziua mondială a donatorilor de sânge și Ziua mondială a hepatitei.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat un comunicat de presă privind sănătatea românilor, iar datele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Peste 90% dintre românii cu vârsta de 15 ani mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport

Statistica INS prezintă  că din totalul populaţiei României de peste 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Iar acest procent se împarte pe mai multe grupe:

  • 71,1% dintre aceștia (cei 8,4%) urmează un regim legat de consumul redus de sare;
  • 62,2% – regim legat de consumul de grăsimi;
  • 51,2% – regim legat de consumul de zahăr;
  • 24,5% – regim legat de consumul de calorii.

Populația din mediul rural (72,8% din cei intervievați) este mult mai atentă când vine vorba de consumul de sare decât românii din mediul urban (69,9%). În ceea ce înseamnă regimul sporit al numărului de calorii, procentul este 28% mediul urban vs. 19,6% mediul rural. La regimul privind consumul de zahăr, tot urbanul stă mai bine (53% faţă de 48,5%).

Consumul de fructe la români

Când vine vorba de consumul fructelor, INS a descoperit că, din totalul populaţiei rezidente, 99,4% au consumat fructe (începând cu bebelușii de 6 luni). Iar 26,5% dintre români au spus că zilnic mănâncă fructe.

Pe categorii, avem astfel:

  • Femeile consumă fructe într-o proporție mai mare (29,8%) decât bărbații (23,1%);
  • 32,1% dintre cei care stau în orașe consumă zilnic fructe, în timp ce în mediul rural procentul este de doar 20,1%;
  • Românii cu vârsta până în 24 ani consumă în medie 1,9 porţii de fructe pe zi. Cei trecuți de 75 de ani, consumă mai puţin (1,7 porţii/zi).

Activitatea sportivă a românilor: mersul pe jos pentru rezolvarea activităților zilnic

Mersul pe jos (pentru diferite treburi, nu neapărat ca plăcere/ relaxare) este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă (5 ani +) o desfășoară. Timp de cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită. De fapt, numărul mediu de zile de mers pe jos, într-o săptămână obişnuită, scade pe măsură ce înaintăm în categoriile de vârstă:

  • grupa de vârstă 5-14 ani – 6,1 zile;
  • grupa de vârstă 15-24 ani – 6 zile;
  • grupa de vârstă peste 75 de ani – 4,8 zile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel