Sari la conținut

7 martie: Începe Postul Paștelui 2022! Rugăciunea pe care e bine să o spunem în fiecare zi în acest post

7 martie: Începe Postul Paștelui 2022! Rugăciunea pe care e bine să o spunem în fiecare zi în acest post.

Luni, 7 martie, începe pentru creștinii ortodocși Postul Paștelui 2022, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an.

7 martie: Începe Postul Paștelui 2022!

Postul Paștelui începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox.

Pe toată durata postului, creștin ortodocșii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. În anumite zile, au ceea ce se numește „dezlegare la pește”.

La credincioșii catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie.

Pentru creştinii romano-catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși. Prima zi de post este cunoscută sub denumirea de Miercurea Cenuşii. În această zi, toţi credincioşii catolici își fac semnul crucii prin presărarea de cenuşă pe frunte și pe haine ca simbol al pocăinţei.

În același timp, postul la catolici permite o singură masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Este valabil pentru toți cei cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Dar și mai importantă decât reținerea de la mâncare, este, totuși, reținerea de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.

Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Rugăciunea pe care e bine să o spunem în fiecare zi în acest post

Creştinii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Aceştia trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică, să se roage şi să se împace cu persoanele certate.

Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, slugă Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi că să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel