Sari la conținut

O pildă ca un balsam pentru suflet. Arsenie Boca: Nu te ajuţi pe tine decât ajutându-i pe ceilalți

O pildă ca un balsam pentru suflet. Nu mai este niciun secret că Arsenie Boca oferea sfaturi și învățături în toate cuvântările sale.

Credincioșii erau adesea îndrumați să să se căiască, să renunțe la mândrie şi vrajbă.

O pildă foarte puternică ne îndeamnă să vedem binele din jurul nostru pentru că, spunea părintele: „Dumnezeu vede cu ce preţ cauți binele altora şi nu pe al tău”.

„Lucrul care îi arde pe toți este pocăința. Pocăința pe care o trimite Dumnezeu, ori vrem, ori nu vrem. De aceea este bine să ne pocăim de bunăvoie, să nu așteptam să ne trimită Dumnezeu pocăința prin necazuri de tot felul, căci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt păcatele noastre”, spune părintele Arsenie Boca.

„Dumnezeu vede cu ce preţ cauți binele altora şi nu pe al tău”

Una dintre cele mai frumoase vorbe de duh lăsate de părintele Arsenie Boca este povestea unui criminal evadat care şi-a dat libertatea pentru a ajuta o familie aflată în nevoie.

O pildă ca un balsam pentru suflet. Iată povestea spusă de părintele Arsenie Boca într-una din cuvântările sale, potrivit Antena 3.

„La începutul primului război mondial, pe vârful unui munte, se afla cea mai temută închisoare. Nimeni nu reuşise să evadeze vreodată de acolo, în general, cei trimişi aici erau fie condamnaţi la moarte pentru crime sau jafuri deosebit de grave, fie ispăşeau o pedeapsă foarte mare.

Deşi era atât de bine păzită, într-o seară un criminal a scăpat. Toată noaptea gardienii l-au hăituit cu câini, însă, spre dimineaţă, i-au pierdut urma într-o pădure.

Fugarul, obosit după atâta goană, a văzut într-o poiană, o luminiţă la fereastra unei case. Desigur că acolo putea găsi ceva de mâncare şi haine.

Cu disperare, a năvălit în odaia mică, unde o imagine cu totul neaşteptată îl ţintui în loc: o tânără femeie plângea lângă un copilaş micuţ, care, de asemenea, scâncea.

Pe masa goală, un rest de lumânare lăsa în mica încăpere o lumină slabă, în care se vedea, totuşi, chipul palid şi slăbit al femeii.

Parcă trezit dintr-un coşmar, evadatul o îndemnă pe tânăra mamă să nu se sperie, se aşeză alături şi o întrebă ce probleme o fac atât de nefericită.

Aceasta, printre lacrimi, i-a răspuns că soţul ei a murit pe front, că nu mai are nici un ban şi că, de foame şi frig, copilaşul s-a îmbolnăvit.

– Lasă femeie, îi spuse puşcăriaşul, o să te ajut eu. Nu vreau să furi pentru mine şi nici să sufere cineva nu doresc.

– Nu-ţi face griji, nu va suferi nimeni! – i-a răspuns omul şi a luat-o pe femeie cu el. Când au ajuns împreună în faţa poliţiei, aceasta l-a întrebat mirată.

– Ce faci?

O pildă ca un balsam pentru suflet

– Lasă, ţi-am spus că n-o să sufere nimeni. Vino! Intrând cu ea în clădirea poliţiei, omul s-a predat, iar când şeful poliţiei a venit să vadă cu ochii lui dacă periculosul puşcăriaş este, în sfârşit, prins, acesta îi spuse:

– Femeia aceasta m-a găsit în casa ei, când încercam să fur câte ceva şi m-a adus aici. Dă-i recompensa pusă pe capul meu, o merită!

Cu lacrimi de recunoştinţă în ochi, femeia n-a mai spus nimic. Era o recompensă foarte mare, deoarece puţini credeau că cineva l-ar putea prinde şi preda pe criminal.

Bucuros că îl avea acum prizonier, şeful poliţiei a plătit imediat femeii suma enormă, după care l-a trimis pe fugar înapoi la închisoare, sub pază strictă.

După câteva zile, însă, femeia, cerând o audienţă la directorul puşcăriei, i-a povestit acestuia totul, aşa cum se întâmplase cu adevărat.

Uimit de bunătatea deţinutului său, cu ocazia Sfântului Crăciun ce se apropia, directorul l-a graţiat, căci era obiceiul ca, o dată pe an, să fie eliberat pușcăriașul care s-a purtat cel mai bine.

Timpul a dovedit că omul acela se schimbase cu adevărat, căci niciodată nu a mai făcut ceva rău” este pilda spusă de părintele Arsenie Boca pe care o regăsim în lucrarea “Despre durerile oamenilor” şi care a fost rostite într-o cuvântare ținută la o slujbă din 21 februarie 1942 .

Să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea ocazii de a face bine

Morala: “Oamenii trebuie să se ajute unii pe alţii. Nu te ajuţi pe tine decât ajutându-i pe ceilalți. Dumnezeu vede cu ce preţ cauți binele altora şi nu pe al tău.

Dacă un asemenea om – cu lanțuri la mâini şi la picioare, obosit şi dornic de libertate, ce nu ducea cu sine decât o groază de păcate – a putut să o ajute pe femeia aceea, cu atât mai mult noi îi putem ajuta pe cei din jurul nostru.

Să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea ocazii de a face bine, fiindcă binele îl putem face cu siguranța.

Şi nu e zi, fără să nu se ivească un asemenea prilej. Nu trebuie decât să-l vedem. Nu dărui celorlalți după cum merită, ci după cum au nevoi”, a spus părintele Arsenie Boca la finalul cuvântării sale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.