Sari la conținut

7 motive pentru care simțiți „furnicături și ace” la nivelul membrelor

mâini amorțite
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cauze furnicături ale membrelor

Senzația de „înțepături și ace” la nivelul mâinilor și picioarelor este un fenomen comun pe care cei mai mulți dintre noi l-am experimentat după ce ne-am ținut membrele într-o poziție pentru o perioadă lungă de timp.

Aceasta este de obicei temporară și nu provoacă anxietate. Cu toate acestea, dacă senzația apare prea des sau în mod prelungit, poate fi un indiciu al unor probleme grave.

Medicii recomandă teste precum analize de sânge și scannere pentru a afla cauza acestor simptome.

Iată șapte cauze posibile ale senzației de „furnicături și ace” la nivelul mâinilor și picioarelor:

Nervul ciupit

Durerea și amorțeala la nivelul gâtului, brațelor, spatelui sau picioarelor se pot datora unui nerv ciupit, care poate fi o consecință a unei traume, a unei poziții proaste sau a unei boli precum artrita. Tratamentul implică, de obicei, administrarea de medicamente și fizioterapie.

Deficiență de vitamine

Dacă spasmul afectează ambele mâini, cauza poate fi lipsa vitaminei B12. Această deficiență poate duce la oboseală, apatie și chiar anemie. Medicii prescriu de obicei suplimente de vitamine sau injecții după ce un test de sânge confirmă deficiența.

Sindromul tunelului carpian

Mișcările repetitive sau vibrațiile pot cauza un nerv ciupit în încheietura mâinii, provocând o senzație de „ace și ace” în mâini. Diagnosticul se face de obicei prin ultrasunete și poate necesita o schimbare a activităților zilnice.

Stenoza vertebrală

Stenoza canalului spinal poate duce la presiune asupra măduvei spinării, provocând amorțeală la nivelul membrelor. În unele cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală.

Diabet

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate acționa ca o toxină asupra nervilor, provocând senzația de „ace și ace” la nivelul brațelor și picioarelor. Dacă aveți alte simptome, cum ar fi setea excesivă, foamea sau urinarea frecventă, este important să vă faceți un test de diabet.

Hipotiroidismul

Activitatea scăzută a tiroidei poate provoca sacadări, precum și alte simptome precum oboseală, sensibilitate la frig, creștere în greutate, piele uscată și căderea părului. Diagnosticul se pune prin intermediul unui test de sânge.

Scleroza multiplă

Aceasta este o boală autoimună inflamatorie cronică care poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi vedere încețoșată sau dublă, probleme de gândire, stângăcie sau lipsă de coordonare, pierderea echilibrului, slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor.

Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii și poate include medicamente și fizioterapie.

Senzația de „furnicături și ace” la nivelul mâinilor și picioarelor poate fi un indiciu al diferitelor boli și afecțiuni. Este important să consultați un medic dacă simptomele apar frecvent sau pentru perioade de timp prelungite pentru a determina cauza și a lua măsurile de tratament adecvate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel