Din cuprinsul articolului
Multe persoane obișnuiesc să acopere alimentele în folie de aluminiu înainte de a le pune în frigider, crezând că păstrăm produsul proaspăt, fără a interacționa cu altele. Totuși, experții în siguranța alimentară atrag atenția că unele produse nu ar trebui depozitate în acest mod, mai ales dacă sunt acide sau sărate, notează Southern Living.
Medicii avertizează că expunerea îndelungată la aluminiu poate afecta sistemul nervos și circulator, precum și sănătatea oaselor. De aceea, specialiștii recomandă să folosim alternative mai sigure, cum ar fi recipiente din sticlă sau plastic alimentar certificat, în locul foliei pentru depozitarea alimentelor.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, prezența aerului poate ajuta la creșterea mai rapidă a bacteriilor potențial periculoase, cum ar fi stafilococul (stafilococul) și Bacillus cereus, care pot prospera în condițiile create de depozitarea în folie de aluminiu.
„Folia de aluminiu singură nu poate crea o etanșare completă, deoarece nu este în mod inerent adezivă și nu se conformează perfect suprafețelor”, explică Zachary Cartwright, cercetător principal în domeniul alimentar la Institutul de Tehnologii Alimentare (IFT).

Risc de contaminare cu stafilococi
CDC estimează că aproximativ una din patru persoane are stafilococ pe piele și în nas. Alimentele pot fi contaminate cu stafilococ dacă persoanele care poartă bacteria le ating fără să se spele mai întâi pe mâini. Stafilococul se poate multiplica în alimente și chiar poate produce o toxină care provoacă intoxicații alimentare chiar și după gătire.
Cartwright a spus că depozitarea necorespunzătoare a foliei de aluminiu crește, de asemenea, riscul de boli transmise prin alimente, inclusiv Clostridium botulinum și Listeria monocytogenes. Deși rare, ambele pot duce la boli grave.
Depozitarea necorespunzătoare a alimentelor poate duce și la alte pericole pentru sănătate, inclusiv reacții chimice și contaminare. Potrivit expertului american, aluminiul poate reacționa cu alimente acide (de exemplu, sosul de roșii) sau sărate, provocând scurgerea aluminiului în alimente. Acest lucru poate altera gustul alimentelor și poate crește aportul de aluminiu, care este legat de probleme de sănătate dacă este consumat în cantități mari în timp.
Dacă trebuie să folosiți aluminiu pentru a depozita alimente, limitați-vă la perioade scurte (nu mai mult de două zile). Evitați să înfășurați alimentele fierbinți sau călduțe direct în folie. În schimb, lăsați alimentele să se răcească la temperatura camerei sau să le refrigerați rapid. Cartwright recomandă, de asemenea, înfășurarea dublă cu folie sau începerea prin înfășurarea alimentelor într-un strat de folie alimentară.
PONTURI pentru a depozita resturile alimentare în siguranță
1. Răciți rapid alimentele
Răcirea rapidă a alimentelor înainte de depozitare previne înmulțirea bacteriilor în „zona periculoasă” (între 4°C și 55°C). Puteți face acest lucru împărțind porțiile mari în recipiente mai mici, puțin adânci (cu o adâncime de cel mult cinci centimetri). Nu lăsați niciodată alimentele afară mai mult de două ore.
2. Folosiți recipiente adecvate
Recipientele etanșe previn contaminarea și reduc pierderea de umiditate. Cartwright recomandă recipiente din sticlă sau plastic fără BPA, potrivite atât pentru refrigerare, cât și pentru reîncălzire. Evitați metalele precum aluminiul, care pot reacționa cu alimentele acide.
3. Etichetați și datați produsul respectiv
Folosește bandă adezivă sau etichete pentru a nota data și tipul alimentelor din fiecare recipient. Acest lucru ajută la urmărirea duratei de depozitare a resturilor.
4. Depozitați în locul potrivit
Pentru depozitarea pe termen scurt, resturile ar trebui să reziste în frigider (la sau sub 4°C) până la patru zile. Pentru depozitarea pe termen lung în congelator, majoritatea resturilor sunt sigure timp de două până la trei luni, dar își pot pierde din calitate în timp.
5. Evitați contaminarea încrucișată
Păstrați resturile preparate termic departe de alimentele crude și acoperiți recipientele ermetic cu capace sau folie alimentară.
6. Atenție la reîncălzirea resturilor
Încălziți până la o temperatură internă de cel puțin 74°C (folosiți un termometru alimentar pentru precizie) și amestecați bine pentru a asigura o încălzire uniformă. Asigurați-vă că reîncălziți întreaga porție odată pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.
7. Aruncați produsul la gunoi dacă aveți îndoieli
Mirosul neplăcut, textura neobișnuită și/sau mucegaiul vizibil sunt semne de alterare. Dacă este depozitat mai mult decât este recomandat, este mai sigur să îl aruncați.

