Sari la conținut

7 simptome care indică apariția diabetului. Multă lume pune aceste simptome pe seama procesului de îmbătrânire

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aproximativ 10% din populația SUA a fost diagnosticată cu diabet. În plus, alte 7,3 milioane de persoane au diabet, dar nu au fost încă diagnosticate. Diabetul afectează mai multe sisteme din organism. Apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (diabet zaharat de tip 1) sau nu este capabil să utilizeze eficient insulina (diabet zaharat de tip 2 sau prediabet). Când organismul nu poate muta glucoza din sânge în celulele corpului pentru a fi folosită ca energie, zahărul din sânge devine prea mare.

Simptomele diabetului zaharat

Detectarea precoce este vitală pentru scăderea riscului de complicații pe termen lung, motiv pentru care este important să cunoaștem cele mai frecvente simptome ale diabetului.

Din păcate, multe dintre aceste simptome se pot dezvolta lent în timp și pot trece neobservate. Diabeticul crede că aceste simptome sunt o parte naturală a îmbătrânirii. Să ne uităm la primele șapte simptome asociate diabetului.

Urinare frecventa

Când nivelurile de glucoză sunt mai mari decât în mod normal, rinichii trebuie să lucreze mai mult pentru a filtra excesul de zahăr din sânge. Pe măsură ce glucoza este filtrată din sânge, organismul o va expulza prin urinare.

Deoarece rinichii lucrează timp de două ori, frecvența urinării va crește.

Dacă observați că urinați mai des, încercați să creșteți consumul de apă. Acest lucru sună contraintuitiv; cu toate acestea, va ajuta la eliminarea excesului de glucoză din organism și la reducerea presiunii asupra rinichilor.

Sete excesivă

Dacă simți că ți-e sete constant sau suferi de gură uscată, poate fi un semn de diabet.

Deoarece diabeticii suferă adesea de urinare frecventă, gură uscată și sete excesivă merg mână în mână.

Când suferiți de diabet, excesul de glucoză se acumulează în sânge. Pe măsură ce rinichii elimină glucoza din organism în urină, aceasta preia fluide din țesuturi, ceea ce vă face să vă deshidratați.

Deshidratarea îți lasă senzația de sete. Pe măsură ce începeți să beți lichide, setea vă va fi potolită; cu toate acestea, vei urina din ce în ce mai mult.

Oboseală extremă

Dacă diabetul dumneavoastră nu este tratat, veți începe să experimentați oboseală extremă.

Nivelurile ridicate de glucoză afectează capacitatea organismului de a transforma glucoza în energie.

În plus, pe măsură ce rinichii filtrează glucoza din fluxul sanguin, acesta va trage, de asemenea, nutrienții din organism, ceea ce vă poate face să vă simțiți obosit. În plus, deshidratarea suferită de diabet vă poate lăsa membrele obosite și grele.

Foame constantă

Deoarece corpul tău excretă continuu excesul de glucoză din organism, nutrienții din alimente vor fi îndepărtați din organism și expulzați prin urinare.

Deoarece organismul nu poate utiliza în mod corespunzător glucoza pentru energie, corpul dumneavoastră nu primește combustibilul de care are nevoie, ceea ce vă face să simțiți foame.

De fapt, s-ar putea să începi să observi că, deși mănânci cantități mari de alimente, greutatea ta rămâne constantă.

migdalele ajuta la prevenirea diabetului de tip II
Sursă foto: GETTY Images

Amorțeală și furnicături

Diabetul netratat poate provoca leziuni ale nervilor. Atunci când nivelurile crescute de glucoză se combină cu trigliceridele crescute, poate cauza deteriorarea nervilor din extremități.

Deteriorarea poate provoca senzație de arsură, amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Această amorțeală și furnicături sunt adesea denumite neuropatie periferică.

Vedere neclara

Când nivelul de glucoză rămâne ridicat, fluidele sunt extrase din toate țesuturile corpului, inclusiv din ochi. Pe măsură ce ochii tăi devin deshidratați, vederea poate deveni încețoșată.

Dacă ați fost diagnosticat cu diabet, este vital să faceți anual examene oftalmologice. Ignorarea modificărilor vederii și a vederii încețoșate poate duce la probleme pe termen lung, inclusiv pierderea vederii și chiar orbirea.

Vindecare lenta

Dacă aveți diabet nediagnosticat și care nu este controlat, este posibil să observați că vânătăile și tăieturile durează mult până se vindecă.

Infecțiile vezicii urinare împreună cu infecțiile vaginale cresc în frecvență.

Nivelurile crescute de glucoză în sânge poate interfera cu procesul natural de vindecare al organismului.

Pe măsură ce nivelul de glucoză crește, aceasta provoacă inflamație sistemică care poate interfera cu sistemul imunitar, ducând la creșterea infecțiilor și vindecarea lentă.

Reducerea riscului de apariție a simptomelor diabetului

Obținerea unui diagnostic corect poate ajuta la prevenirea altor leziuni ale corpului. Dacă este detectat suficient de curând, poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2.

O dietă sănătoasă, cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi, practicarea tehnicilor de ameliorare a stresului și să dormi șapte ore în fiecare noapte pot ajuta la reducerea riscului de apariție a simptomelor diabetului.

Lucrați pentru o greutate corporală sănătoasă, incluzând antrenamente cardiovasculare și de forță pentru a ajuta la reducerea nivelului de glucoză și la îmbunătățirea sănătății generale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel