Sari la conținut

8 activități riscante care îți pot afecta sănătatea. Majoritatea le faci zilnic fără să îți dai seama

Obiceiuri nesănătoase
Sursă foto: E-health
Obiceiuri nesănătoase care îți pun viața în pericol

Știi că ar trebui să începi să te antrenezi.

Mănânci prea multe alimente procesate, nu dormi suficient.

Închei o zi stresantă cu un pahar de vin care se transformă adesea în 2 sau 3.

Știi că ar trebui să-ți schimbi stilul de viață, dar obiceiurile și rutinele sunt greu de spart. Chiar dacă îți pun sănătatea în pericol, s-ar putea să fii atât de înrădăcinat în rutină încât necesită un diagnostic grav sau cel puțin o hotărâre solidă pentru a scăpa de ea.

8 activități riscante care îți pot afecta sănătatea

Dacă vă vedeți în oricare dintre următoarele stiluri de viață nesănătoase sau modele de gândire, acordați-vă un minut pentru a lua în considerare riscul pentru sănătate cu o evaluare gratuită a riscurilor online, inclusiv pași pentru a deveni mai sănătos.

stil de viata nesanatos
Sursă foto: Freepik
  • Fără exerciții fizice. O cantitate minimă de exerciții cardiovasculare regulate vă poate scădea tensiunea arterială și colesterolul, vă poate îmbunătăți fluxul sanguin și vă poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Prin minim, ne referim la mers rapid 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână. A rămâne sedentar crește presiunea asupra inimii și te pregătește pentru probleme de sănătate pe măsură ce îmbătrânești.
  • Prea puțin somn. S-ar putea să nu pară mare lucru, dar să dormi mai puțin decât ai nevoie poate contribui la probleme de sănătate precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și obezitatea. Ca să nu mai vorbim că vei avea mai multă energie și îți vei îmbunătăți starea de spirit dacă te odihnești suficient. Somnul este cheia pentru o sănătate mai bună. Crezi că ai putea avea o tulburare de somn? Apelați la metode naturale de a vă prelungi somnul.
  • Consumi prea mult alcool. Când începi să anticipezi eliberarea pe care o poate aduce un pahar de vin la sfârșitul unei zile stresante, iar o băutură se transformă în 3 sau 4, obiceiul poate deveni tulburător. Alcoolul nu vă afectează doar creierul, ci vă poate afecta inima, vă poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca boli hepatice, carii și ulcere.
  • Exagerezi cu zahărul. Zaharul este aproape imposibil de evitat. Chiar dacă este obișnuit și toată lumea îl mănâncă (alimente procesate), nu este bun. Prea mult zahăr poate duce la creșterea în greutate, ceea ce poate duce la creșterea zahărului din sânge. Înainte să-ți dai seama, ești în cabinetul medicului tău și vorbești despre diabet. Ești îngrijorat că ai putea avea diabet?
  • Dacă ești fumător, probabil că știi că nu este sănătos. Dar cât de rău este? Când te lași de fumat, adaugi ani vieții tale. Fumatul poate dăuna aproape tuturor organelor din corp imediat ce începeți, inclusiv plămânilor. Și, fumatul pasiv îi pune pe cei din jurul tău în pericol. Evaluați-vă riscul de boli pulmonare.
  • Ignori kilogramele în plus. Poate că nu ești obez, dar ai putea să slăbești câteva kilograme. Obezitatea poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi sindromul metabolic, diabetul și accidentul vascular cerebral.
  • Să te convingi că gândurile tale negative repetitive sau sentimentele anxioase nu sunt o problemă. Toată lumea are gânduri anxioase sau se simte deprimată uneori. Când îngrijorarea devine excesivă, totuși, ar putea fi din cauza unei tulburări de anxietate. Când sentimentele triste te împiedică să-ți trăiești viața, depresia ar putea fi motivul. Nu trebuie să trăiți așa – ajutorul este disponibil. Nu sunteți sigur dacă aveți anxietate sau depresie? Consultați un psiholog.
  • Nu-ți faci timp pentru o mamografie sau o colonoscopie. Știm că este incomod. Ne dăm seama că procesul ar putea fi deranjant. Știm că acesta este cel mai probabil motivul pentru care nu „ai timp” să faci un screening. Luați în considerare acest lucru: mamografiile și colonoscopiile pot detecta boala în stadiu incipient și vă pot împiedica să vă îmbolnăviți. Aceste analize vă pot salva viața.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel