Sari la conținut

8 alimente care ne distrug inteligența. Cu cât le consumi mai mult, cu atât IQ-ul tău scade

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Sursă foto: Bestie Health
Alimente benefice pentru creier

Când vine vorba de alimentație, trebuie să ne amintim că există tot felul de alimente, unele sunt super-alimente și sunt cei mai mari aliați împotriva excesului de greutate; altele stimulează funcția cognitivă și îmbunătățesc memoria. Există însă și alimente cunoscute ca având un efect devastator asupra funcției noastre cerebrale, iar nutriționiștii ne sfătuiesc să le consumăm cu moderație pentru a le limita efectul negativ asupra organismului nostru.

Mai jos am adunat 8 dintre alimentele care ne scad inteligența, ne afectează organismul în mod greșit și contribuie la înrăutățirea stării noastre de sănătate. Dacă vrei să rămâi concentrată, alertă, într-o formă fizică și mentală bună, asigură-te că eviți aceste alimente sau cel puțin mănânci cât mai puține dintre ele și cât mai puțin.

1. Alimentele care conțin zahăr

Zahărul și produsele zaharoase nu sunt rele doar pentru talia ta, ci și pentru funcția creierului tău.

Utilizarea pe termen lung a zahărului poate crea o varietate de probleme neurologice și vă poate împiedica memoria bună.

Inlocuitor zahar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Zahărul vă poate afecta capacitatea de a învăța.

Prin urmare, este recomandabil să evitați produsele precoapte, zahărul, siropul de porumb și produsele care au un conținut ridicat de fructoză.

2. Îndulcitori artificiali

Atunci când oamenii încearcă să slăbească, au tendința de a crede că vor slăbi înlocuind zahărul cu îndulcitori artificiali.

Deși, îndulcitorii artificiali conțin mai puține calorii, aceștia vă pot face mai mult rău decât bine!

Dacă sunt folosiți pentru o perioadă îndelungată, îndulcitorii artificiali pot provoca leziuni cerebrale și pot reduce capacitatea cognitivă, mai ales dacă sunt consumați în cantități mari.

3. Junk Food / Fast Food

Un studiu recent efectuat la Universitatea din Montreal a constatat că junk food poate modifica enzimele chimice din creier, ceea ce poate duce la simptome de depresie și anxietate.

Aceste alimente afectează producția de dopamină – un hormon important care promovează fericirea și o stare generală de bine. De asemenea, dopamina hrănește funcția cognitivă, capacitatea de învățare, vigilența, motivația și memoria. Prin urmare, este important să evitați toate alimentele cu exces de grăsimi, cum ar fi alimentele fast-food prăjite.

4. Alimente prăjite

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Aproape toate alimentele procesate conțin substanțe chimice, coloranți, aditivi, arome artificiale, conservanți și așa mai departe.

Toate acestea vă pot afecta comportamentul și funcția cognitivă, care se datorează unui hormon care provoacă hiperactivitate atât la adulți, cât și la copii.

Alimentele prăjite și procesate distrug încet celulele nervoase situate în creier. Cu toate acestea, unele uleiuri sunt mai periculoase decât altele – uleiul de floarea-soarelui este considerat unul dintre cele mai perculoase.

5. Alimentele procesate și de conveniență

La fel ca și alimentele prăjite, alimentele procesate și alimentele de conveniență vă afectează sistemul nervos central.

Acestea cresc riscul de a dezvolta boli degenerative ale creierului mai târziu în viață (cum ar fi boala Alzheimer).

6. Alimente foarte sărate

Toată lumea știe că alimentele sărate afectează tensiunea arterială și au efect devastator asupra inimii.

Alimentele care conțin cantități mari de sare (sodiu), și pot afecta funcția cognitivă și vă pot afecta capacitatea de gândire. Altfel, alimentele sărate îți afectează inteligența.

De fapt, s-a demonstrat că un consum de alimente sărate și de nicotină au același efect ca și drogurile, deoarece provoacă simptome severe de sevraj și pofta de alimente sărate.

7. Proteine prelucrate

Proteinele sunt elementele constitutive ale mușchilor și sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului dumneavoastră.

Proteinele procesate se găsesc în principal în produsele din carne, cum ar fi salamul, cârnații etc. Spre deosebire de proteinele naturale care ajută organismul să izoleze sistemul nervos, proteinele procesate fac contrariul.

8. Grăsimile trans reprezintă un pericol

Grăsimile trans cauzează numeroase probleme – reprezintă o amenințare pentru sistemul cardiovascular și sunt cauza numărul unu a colesterolului ridicat și a obezității. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, dăunătoare pentru creier, deoarece îl fac lent. Ele afectează și reflexele – ca să nu mai vorbim de riscul crescut de accident vascular cerebral!

Grăsimile trans pot avea și alte efecte asupra creierului tău. Dacă sunt consumate prea mult timp, ele pot duce la un fel de contracție cerebrovasculară, care este oarecum similară cu contracția cauzată de boala Alzheimer.

Această contracție a creierului are loc din cauza faptului că grăsimile trans deteriorează lent arterele.

Puteți preveni acest lucru și reduce riscul de accident vascular cerebral prin simpla limitare a consumului de grăsimi trans.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel