Sari la conținut

Alimentul care protejează neuronii și ajută în prevenția bolii Alzheimer

alimente pentru creier
Imagine creată cu AI

Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Creierul nostru este un organ complex și vital care merită o atenție deosebită în ceea ce privește nutriția și sănătatea. În ultimele decenii, cercetările din domeniul neuroștiințelor au dezvăluit legături strânse între alimentație și funcționarea optimă a creierului, în special în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimerul.

Un aliment esențial a captat atenția comunității științifice pentru potențialul său extraordinar în protejarea creierului: uleiul de măsline extravirgin.

Uleiul de măsline, rol în prevenția bolii Alzheimer

Studiile din domeniul nutriției și neurologiei au adus la lumină descoperiri semnificative în ceea ce privește efectele benefice ale uleiului de măsline extravirgin asupra sănătății creierului. Un studiu publicat în jurnalul științific „Journal of Alzheimer’s Disease” a analizat impactul dietei mediteraneene, bogată în ulei de măsline extravirgin, asupra dezvoltării bolii Alzheimer.

Cercetătorii de la Universitatea Temple din Philadelphia au analizat un grup de participanți cu vârsta de peste 65 de ani, care au urmat o dietăț mediteraneană timp de patru ani. Dieta a inclus generoase cantități de ulei de măsline extravirgin, legume proaspete, fructe, pește, nuci și leguminoase, și a limitat consumul de carne roșie și produse alimentare procesate. La finalul studiului, s-a observat că participanții care au urmat această dietă au prezentat un risc semnificativ mai mic de a dezvolta Alzheimer în comparație cu cei care au adoptat o dietă convențională.

Un alt studiu, publicat în revista „Annals of Clinical and Translational Neurology”, a investigat mecanismele moleculare prin care uleiul de măsline extravirgin protejează creierul. S-a constatat că acest aliment bogat în acizi grași mononesaturați și polifenoli are capacitatea de a reduce inflamația cronică și de a proteja neuronii împotriva stresului oxidativ, două procese fiziopatologice asociate cu apariția Alzheimerului.

Neurolog: Uleiul de măsline, o adevărată comoară pentru creier

Uleiul de măsline extravirgin conține și un compus numit oleocanthal, care a fost identificat ca având proprietăți neuroprotectoare. Cercetătorii de la Universitatea Rutgers au constatat că oleocanthalul ajută la eliminarea proteinei beta-amiloide, cea care formează plăcile caracteristice ale Alzheimerului, din creier.

Dr. Maria Lopez, medic neurolog cu peste 30 de ani de experineță, afirmă: „Uleiul de măsline extravirgin este o adevărată comoară pentru sănătatea creierului. Acest aliment are un rol esențial în protejarea neuronilor, îmbunătățirea circulației sângelui și combaterea inflamației. Studiile științifice au demonstrat că adoptarea unei diete mediteraneene bogate în ulei de măsline extravirgin poate fi o măsură eficientă în prevenirea și amânarea declanșării Alzheimerului.”

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că nu există niciun aliment magic care să asigure protecție totală împotriva bolilor neurodegenerative. Înțelegerea complexității creierului și a modului în care interacționează cu dieta noastră necesită investigații continue și abordări holistice.

În concluzie, uleiul de măsline extravirgin a fost recunoscut ca un aliment esențial pentru protecția creierului și prevenirea bolii Alzheimer, potrivit studiilor științifice. Adoptarea unei diete mediteraneene, care să includă generoase cantități de ulei de măsline extravirgin și alimente sănătoase, reprezintă o măsură prudentă pentru menținerea sănătății cognitive pe termen lung. Înțelepciunea în a alege alimente benefice pentru creier ar trebui să facă parte din abordarea globală a promovării sănătății mintale și a îmbunătățirii calității vieții.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel