Sari la conținut

8000 de persoane infectate într-un județ fictiv. Ce explicație a oferit DSP?

Sâmbătă, cele mai multe cazuri noi de infectări cu coronavirus au fost raportate în „județul 43”, un județ fictiv în care sunt raportate „cazurile noi nealocate pe județe”, adică depistate pozitiv, dar care nu sunt încadrate în calculul incidenței din nicio localitate. Duminică, numărul infectaților de nicăieri era de aproape 8.000 de persoane.

„DSP a municipiului București nu are în atribuție avizarea, autorizarea, organizarea, desfășurarea de evenimente, spectacole, concerte. La nivelul direcției nu a fost înregistrată nicio solicitare privind organizarea evenimentului la care faceți referire. Ulterior, nu am primit nicio sesizare referitoare la încălcarea unor nereguli. Potrivit legii nu puteam să dau niciun fel de sancțiune. Conform HG-ului 932, MAI-ul este în măsură să dea aceste sancțiuni.

Singura explicație este această nealocare la timp a tuturor cazurilor pozitive, în contextul în care am avut într-adevăr foarte mulți pozitivi și aceasta derivă din toate aspectele prezentate anterior.

Sunt două lucruri foarte diferite. Nu aș vrea să implicăm partea legată de Congresul PNL cu ceea ce efectuăm la nivel de DSP.”, a explicat șefa DSP.

Capacitatea actuală a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti nu permite să fie făcute în timp real anchetele epidemiologice în cazul îmbolnăvirilor de COVID-19, a declarat, marţi, directorul executiv Oana Nicolescu, menţionând că există şi întârzieri pentru testare, din cauza numărului mare de cazuri, dar vor fi luate toate măsurile pentru rezolvarea situaţiei. Aceasta a spus că din cele 2.559 de cazuri raportate luni, 1.400 sunt „din zilele trecute”.

Nicolescu a fost audiată, marţi, în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor.

Ea a fost întrebată, după audiere, în legătură cu creşterea neobişnuită, raportată luni, de 2.500 de cazuri de COVID-19 la nivelul Bucureştiului.

„Pe de o parte, pentru că vorbim de valul patru cu o tulpină extraordinar de violentă şi, pe de altă parte, o să observaţi că avem un număr de teste efectuate atât RT- PCR, cât şi rapide extraordinar de mare în acest weekend, vineri, sâmbătă şi duminică. Pe de o parte, pentru că s-a impus obligativitatea certificatului verde”, a explicat directorul executiv al DSP Bucureşti.

Cercetătorul Octavian Jurma explica anul trecut ce reprezintă ”județul 43”:

„De la începutul epidemiei au existat mici diferențe între totalul (n.r. de cazuri noi) pe județe și totalul național. Aceste diferențe erau reconciliate prin atribuirea acestor cazuri unui județ fictiv, județul 43.”, explica cercetătorul Octavian Jurma la jumătatea lunii noiembrie 2020, potrivit jurnalul.ro.

În prezent, „cazurile noi nealocate pe județe” apar pe poziția 44 în tabelul cu noile infectări transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel