Sari la conținut

9 beneficii uimitoare ale muzicii pentru sănătate

muzică în căști
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum este afectat auzul când asculți muzică în căști

9 beneficii uimitoare ale muzicii pentru sănătate.

Muzica poate îmbunătăți starea de spirit, reduce durerea și anxietatea și poate facilita oportunitățile de exprimare emoțională. Cercetările sugerează că muzica poate aduce beneficii sănătății noastre fizice și mentale în numeroase moduri.

Cercetări recente au demonstrat că ascultarea muzicii îmbunătățeste sănătatea noastră mentală și o stimulează pe cea fizică în moduri surprinzătoare. Dacă luă și câteva lecții de muzică, acest antrenament poate ajuta la creșterea IQ-ului și chiar la menținerea în formă la vârste înaintate.

9 beneficii uimitoare ale muzicii pentru sănătate

Iată care sunt nouă dintre cele mai uimitoare beneficii ale muzicii dovedite științific:

  • Este sănătoasă pentru inimă

Cercetările au arătat că sângele curge mai ușor atunci când ascultăm muzică. De asemenea, poate reduce ritmul cardiac, scade tensiunea arterială, reduce nivelurile de cortizol (hormonul stresului) și crește nivelul serotoninei și endorfinei din sânge.

  • Schimbă starea de spirit

Cercetarile au demonstrat că atunci când ascultăm muzica preferată, creierul eliberează dopamina, un neurotransmițător al bunei-dispoziții. Această producție crescută de dopamină ajută la ameliorarea sentimentelor de anxietate și depresie. Muzica este procesată direct de amigdala, care este partea creierului implicată în dispoziție și emoții.

  • Reduce stresul

Cercetările au descoperit că ascultarea muzicii poate ameliora stresul prin declanșarea reducătorilor de stres biochimici.

  • Ameliorează simptomele depresiei

Când vă simțiți deprimați, muzica vă poate poate ridica starea de spirit, la fel ca exercițiile fizice. Muzica meditativă și clasică ridică moralul oamenilor, în timp ce muzica tehno și heavy metal le provoacă și mai multe stări negative.

Muzica este benefică pentru sănătate

  • Stimulează amintirile

Nu există nici un remediu pentru boala Alzheimer sau demența, dar s-a demonstrat că terapia muzicală ameliorează unele dintre simptomele acesteia. Muzicoterapia poate relaxa un pacient agitat, poate îmbunătăți starea de spirit și comunicarea deschisă la pacienți.

  • Gestionează durerea

Prin reducerea nivelului de stres și oferirea unui stimul puternic concurent semnalelor de durere care intră în creier, musicoterapia poate ajuta la gestionarea durerii.

  • Ameliorează durerea

Muzica poate reduce semnificativ intensitatea percepută a durerii, în special în îngrijirea geriatrică, terapie intensivă sau medicina paliativă.

  • Ajută oamenii să mănânce mai puțin

Redarea unei muzici moi în fundal (și diminuarea luminilor) în timpul mesei poate ajuta oamenii să încetinească în timp ce mănâncă și, în cele din urmă, să consume mai puține alimente.

  • Crește rezistența la antrenament

Ascultarea acelor piese de antrenament de top poate spori performanța fizică și crește rezistența în timpul unei sesiuni de exerciții dificile.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel