Sari la conținut

9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-ți pune aparat dentar

Aparat dentar – o opțiune care îți va schimba viața. În ciuda nenumăratelor beneficii pe care le aduce, în lipsa unor informații complete și corecte, multe persoane sunt încă reticente la ideea de a purta aparat dentar.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, a enumerat lucrurile esențiale pe care trebuie să le știe orice persoană cu privire la tratamentul ortodontic înainte de a face primul pas către un zâmbet perfect.

 

 

  1. Nu există limită de vârstă pentru aparatul dentar

Aparatul dentar poate fi aplicat la orice vârstă: de la 6-7 ani, când încep să erupă dinții permanenți, până la vârsta adultă. “Condus de un medic cu experiență, tratamentul ortodontic este foarte eficient chiar și la adulți atâta vreme cât dinții și gingiile sunt destul de puternice. ”Tratamentul nu este, în schimb, indicat pacientilor care suferă paradontoză in stadiu foarte avansat, indiferent de vârsta pe care o au”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Există aparate dentare pentru toate gusturile

Copiii preferă bracketurile metalice cu elastice colorate, pe care le schimbă la fiecare ședință, pentru a-și impresiona prietenii și colegii, în timp ce pentru adulți există varianta aparatului de safir sau de ceramică, mai discrete, mai puțin vizibile. Există și aparatul dentar lingual sau cel cu gutiere invizibile, opțiuni mai estetice, dar totodată mai solicitante din punct de vedere financiar.

  1. Medicul ortodont trebuie ales cu grijă

Găsirea ortodontistului potrivit este o decizie importantă, deoarece schimbarea medicului după începerea tratamentului poate fi o decizie atât costisitoare, cât și consumatoare de timp. “Experiența acumulată, cazurile cât mai diferite și numeroase și rezultatele, la fel ca și participarea la cursuri și congrese reprezintă doar câteva dintre criteriile foarte importante care trebuie luate în calcul în alegerea unui medic. Pentru un astfel de specialist, niciun caz nu va fi prea greu de tratat”, asigură specialistul ortodont.

  1. Modificarea dietei

Pentru o perioadă variabilă de la caz la caz, pacientul va trebui să elimine din dieta sa alimentele dure și lipicioase, care pot dezlipi bracketurile. Pentru a nu pierde timp cu vizitele suplimentare la cabinetul medicului ortodont și pentru a evita prelungirea duratei tratamentului, este recomandat ca aceste restricții să fie respectate.

  1. Igiena dentară – mai importantă ca oricând

Igiena orală va fi esențială în timpul și după încheierea tratamentului ortodontic. “Este recomandată spălarea frecventă a dinților, în mod ideal după fiecare masă, precum și folosirea aței dentare, deoarece resturile alimentare pot fi blocate cu ușurință între brackeți. Periuța dentară din baie este indicat să fie dublată de o alta purtată permanent în poșetă, care să poată fi folosită la nevoie oriunde ne-am afla: serviciu, la restaurant sau în oraș”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

  1. Veți simți disconfort câteva zile

În perioada de acomodare cu bracketurile, va exista un disconfort până la durere, dar care va dispărea în câteva zile cu ajutorul cerii dentare sau a analgezicelor. Clătirea cavității bucale cu o soluție de apă sărată poate atenua presiunea și senzația de durere.

  1. Rezultatul trebuie consolidat cu gutieră sau retainer

După îndepărtarea aparatului dentar fix, dinții vor avea nevoie de o perioadă variabilă de timp pentru a se fixa în os în noua poziție, fiind necesară în acest punct purtarea aparatului de contenție.

  1. Brackeții se pot desprinde

Brackeții se pot desprinde din diferite motive: mestecarea unor alimente tari, roaderea unghiilor sau a pixului sau modificarea mușcăturii ca rezultat al tratamentului. Când se întâmplă acest lucru, este bine să ne adresăm imediat ortodontului.

  1. Tratamentul s-ar putea să dureze mai puțin decât ne așteptăm

Pentru că, de regulă, avem tendința de a ne exagera imperfecțiunile, ceea ce unei persoane i se pare foarte complicat, unui medic cu experiență s-ar putea să nu i se pară la fel. Astfel, se întâmplă uneori ca tratamentul ortodontic să dureze mult mai puțin decât s-ar fi așteptat pacientul, veste îmbucurătoare!

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel